Закон і Бізнес


В Україні стартував пілотний проект сертифікації вчителів


.

18.01.2021 11:22
3552

Сьогодні, 18 січня 2021 року, стартувала реєстрація вчителів початкових класів для участі у зовнішньому оцінюванні професійних компетентностей. Пілотний проект із сертифікації замінює традиційну атестацію.


Реєстрація триватиме до 31 січня, а незалежне тестування учасників сертифікації відбудеться вже 27 лютого, повідомляють у Державній службі якості освіти, передає «Закон і Бізнес».

Сертифікація педагогічних працівників – пілотний проект, який складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно:

І етап – незалежне тестування, проводиться Українським та регіональними центрами оцінювання якості освіти;

ІІ етап – самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності, проводитиметься Державною службою якості освіти та її територіальними органами протягом березня-квітня 2021 року;

ІІІ етап – вивчення  практичного досвіду роботи учасників сертифікації, проводитиметься Державною службою якості освіти та її територіальними органами у вересні-листопаді 2021 року.

Цьогоріч участь у сертифікації зможуть взяти не більше 2000 педагогів. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України визначено граничну кількість вчителів для проходження сертифікації в розрізі регіонів, зокрема найбільшу квоту отримали Дніпропетровська і Львівська області – 141, Одеська область – 125, м. Київ – 122, Київська область – 110.

Сертифікація добровільна, педагогічний працівник може відмовитися від участі в ній на будь-якому етапі.

Успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової/позачергової атестації педагогічним працівником і є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та педагогічного звання. Також вчителі, які успішно пройшли сертифікацію, отримають 20% надбавку до заробітної плати.

Закон і Бізнес