Закон і Бізнес


Місто без маршруток


Якщо вдивится у це фото, можна відчути характерний запах.

№3-4 (1509-1510) 16.01—29.01.2021
3218

Майже одночасно із незалежністю, на українських дорогах з’явилися маршрутки. Спочатку невеличкі, потім більш місткі. Втім, і сучасні не відповідають європейським нормам пасажирських перевезень.


Аби стимулювати приватних перевізників до оновлення рухомого складу та виконати вимоги регламенту ЄС, Кабмін розробив проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо суспільно важливих послуг з перевезення пасажирів» (№4583).

Крім нового врегулювання відносин між місцевою владою та перевізниками, документ містить вимогу, аби перевезення пасажирів здійснювалося виключно автобусами, пристосованими для потреб пасажирів з інвалідністю, насамперед тих, які пересуваються в кріслах колісних. Також вони мають бути обладнані пристроями зовнішнього звукового інформування про номер і кінцеву зупинку маршруту, а в салоні — про поточні зупинки.

Якщо водія ще можна зобов’язати оголошувати зупинки, то, вочевидь, що майже жодне маршрутне таксі, що наразі перевозить пасажирів, не пристосоване для потреб осіб з інвалідністю. Й з такими перевізниками міська влада не зможе укладати договори.

Щоправда, набуття чинності новими вимогами відстрочать до 1.01.2025, аби дати час власникам маршруток замінити рухомий склад.