Закон і Бізнес


Парканова тактика захисту


№1-2 (1507-1508) 01.01—15.01.2021
4072

Уже ввійшло в моду без результатів розгляду справи, заздалегідь створювати «інформаційний фон». Наприклад, поширювати відомості про суддів під певним кутом зору, що потрібний одній зі сторін процесу.


Олександр Рева, Ігор Опанасюк та Дмитро Свояк із Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області якось дізналися від представників Служби судової охорони та містян про те, що 5 невідомих чоловіків зайшли до суду й залишили на пункті пропуску листівки. У них містилася інформація, що мала характер тверджень, про вчинення начебто протиправних дій колегією суддів, на розгляді якої перебувало кримінальне провадження.

З’ясувалося, що листівки розповсюдили не тільки в суді, а й по місту. Передавали їх із рук у руки, розклеювали на паркани та будинки. Текст повідомлення про трьох суддів розмістили також на банері. А ще листівки з наклепом можна було побачити на паркані за колишньою адресою проживання одного із членів колегії та на паркані будинку його близьких родичів.

Тож судді повідомили про все це Вищу раду правосуддя та Генерального прокурора (№24/0/6-21), наголосивши, що такі дії мають ознаки втручання в діяльність, тиску на суд і пов’язані з розглядом певних справ.