Закон і Бізнес


Проект Кодексу конституційного судочинства направлять до ВК


15.01.2021 09:37
2613

У Верховній Раді активно взялися регулювати процедурну і процесуальну діяльність Конституційного Суду в межах та обсягу, передбачених статтею 153 Конституції. Два законопроекти мають бути включені до порядку денного та направлені до Венеціанської комісії.


Відповідне рішення було ухвалене під час останнього засідання Комітету ВР з питань правової політики, що відбулося 14 січня, передає «Закон і Бізнес».

Народні депутати розглянули законопроект №4533 «Про конституційну процедуру» та альтернативний №4533-1 «Про процедуру розгляду справ і виконання рішень Конституційного Суду України».

Заступник голови профільного комітету, постійного представника ВР у КС Ольга Совгиря назвала майбутній нормативно-правовий акт «своєрідним кодексом конституційного судочинства».

Шляхом ухвалення закону нардепи, зокрема обіцяють привести діяльність КС у відповідність до рекомендацій, запропонованих Венеційською комісією у своєму Терміновому висновку CDL-AD(2020)039-e.

Проект №4533 передбачає, що Конституційний Суд має ухвалювати рішення двома третинами від свого складу - це 12 суддів. Зараз рішення приймають десять суддів.

Крім того, законопроект передбачає, що КСУ розглядатиме справи в основному у формі усного провадження, що забезпечить прозорість ухвалення рішень. Серед новел документу - запровадження автоматизованого реєстру актів КСУ та автоматизований розподіл справ між суддями-доповідачами. Зараз це відбувається у ручному режимі. Також передбачається, що на формування порядку денного КСУ може впливати не лише голова суду, а й судді. 

За результатами розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання обидва проекти та рекомендувати Голові Верховної Ради направити їх до Венеційської комісії для отримання висновку.

Закон і Бізнес