Закон і Бізнес


Три крапки від ВАКС

Прокуратура фактично визнала, що «справа Татарова» була сфабрикована


Олег Татаров ще під час першого засідання був переконаний, що до обрання йому запобіжного заходу справа не дійде.

№1-2 (1507-1508) 01.01—15.01.2021
Каріна ПЕТРАШ
5857

У справі, порушеній щодо заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова, уже можна підбивати проміжні підсумки. Останнє засідання щодо обрання запобіжного заходу показало: реальних доказів у прокуратури немає, а справу можна назвати сфабрикованою.


Ображені чиновники

Від самого початку висунення Національним антикорупційним бюро обвинувачень на адресу О.Татарова вектор дискусій проходив між двома тезами — особиста помста чи реальна справа? І, як засвідчило передноворічне засідання у Вищому антикорупційному суді, рацію мали ті, хто схилявся до першого варіанта.

Підозра з приводу отримання знижки на паркомісце заступником керівника ОП з’явилася після того, як він висловив нашому виданню думку щодо перебування Артема Ситника на посаді очільника НАБУ. «НАБУ — це не українська історія, яка, на жаль, перебуває за межами нашої країни. Можна виходити з різними законодавчими ініціативами, але коренем проблем в антикорупційній політиці держави є саме А.Ситник», — сказав О.Татаров.

Уже невдовзі в соцмережах з’явилися дописи про підозру стосовно О.Татарова. Спочатку слідчі НАБУ вручили повідомлення про підозру судовому експерту Інституту експертиз МВС Костянтину Дубоносу. Йому закидали проведення експертизи в інтересах забудовника Максима Микитася та отримання за це знижки в розмірі 120 тис. грн. на паркомісце.

Де ж у цій справі О.Татаров? Річ у тім, що 3 роки тому він, як адвокат, надавав юридичні послуги компанії «Укрбуд». Утім, давати консультації та бути співучасником квартирних махінацій — це різні речі, але в НАБУ на такі дрібниці, мабуть, не звертають уваги.

За інформацією видання «Страна», у розпорядженні слідства з’явилася переписка, в якій М.Микитась начебто писав, що питання експертизи потрібно обговорити з О.Татаровим. Очевидно, саме довкола цього доказу слідчі й стали будувати обвинувачення.

Тож, поки у «Фейсбуку» та «Телеграмі» здіймались інформаційні бурі, О.Татарову вручили повідомлення. А от забудовника, якого обвинувачують у привласненні житла 14 тис. родин, випускають зі слідчого ізолятора. Як можна зрозуміти, в обмін на показання...

Публічно зневажили

З врученням підозри також не все було гаразд. Виявляється, що детективи НАБУ порушили процедуру вручення цього процесуального документа. О.Татаров зараз обіймає посаду в ОП, але разом з тим має статус адвоката, хоча його право на заняття адвокатською діяльністю тимчасово зупинене. Втім, стосовно адвокатів передбачена спеціальна процедура вручення підозри.

У Національній асоціації адвокатів України опублікували офіційну заяву. В ній ішлось про те, що в.о. керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Максим Грущук порушив норми Кримінального процесуального кодексу. «Адвокат є спеціальними суб’єктом. Повідомлення про підозру адвоката у вчиненні кримінального правопорушення може бути здійснене виключно Генеральним прокурором, його заступником, прокурором Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя. Керівник САП не набуває всієї повноти повноважень Генпрокурора», — йдеться в заяві. Такі дії САП у НААУ назвали публічним жестом зневаги до професії та інституту адвокатури.

Утім, вже за тиждень після вручення підозри з’явилась інформація, що справа почала розвалюватися. Виявилося, що подібні знижки на паркомісця були звичайним елементом формування ціни продажу і надавалися на системній основі. Саме таку відповідь на адвокатський запит надало товариство «Будівельні мережі». На підприємстві зазначили, що вони самостійно визначають вартість об’єктів залежно від попиту та інших чинників.

Доленосні корективи

Згодом свої корективи у справу внесли «верховники». Касаційний кримінальний суд відмовив у відкритті провадження у справі №757/55167/20-к за скаргами захисника одного з підозрюваних та Генерального прокурора. Вони стосувались ухвали Печерського районного суду м.Києва про підслідність справи. Цією ухвалою Генпрокурора зобов’язали доручити здійснення досудового розслідування у цій справі іншому органу. Тож пізно ввечері 23 грудня підслідність у «справі Татарова» було змінено: від НАБУ вона перейшла до Служби безпеки.

Вранці 24 грудня ця інформація стала новиною як для ЗМІ, так і для самого О.Татарова. Як наслідок, через швидку зміну гравців не знайшлося жодного прокурора, тому її розгляд відклали. Коли ж нарешті у залі судового засідання зібралися всі представники сторін, виявилося, що доказів у справі недостатньо. Тож прокурори відкликали клопотання про обрання запобіжного заходу. Нагадаємо: йшлося про тримання під вартою або заставу у розмірі 10 млн грн.

Тож такий розвиток подій можна тлумачити як програш тих, хто складав сценарій цієї справи. Після перемоги в суді О.Татаров у Telegram-каналі написав: «У моєму протистоянні зі скандальним Ситником — тільки його образа, неприкрита особиста помста і відвертання уваги від десятків фактів його зловживання владою, проведення з метою особистого збагачення угод на окупованій українській території, присвоєння владних повноважень та інших злочинів».

Від А.Ситника коментарів наразі не чути… Напевне, там обмірковують черговий хід у відповідь. Тож далі буде…