Закон і Бізнес


Від вигоди лише шкода


№1-2 (1507-1508) 01.01—15.01.2021
3778

Схоже, «банкопад» 2014—2015 рр. не був останнім у перерозподілі ринку фінансових послуг. Принаймні в парламенті замислилися над удосконаленням механізму ліквідації банків та стягнення шкоди з пов’язаних осіб.


Метою проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№4546) авторства Данила Гетманцева та інших «слуг народу» називається збереження активів і задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів банків, що виводяться з ринку.

Досягти цього планують за рахунок осіб, які заподіяли шкоду фінансовій установі та її кредиторам або отримали майнову вигоду від певних угод. Для цього збільшується до 3 років період, що перевірятиметься на предмет укладання правочинів, які Фонд гарантування вкладів фізичних осіб може визнати нікчемними.

Також запроваджується процедура «добровільного відшкодування шкоди (збитків)» шляхом укладання договору з пов’язаною з банком особою або будь-якою іншою, дії або бездіяльність якої призвели до заподіяння шкоди. З ними укладатимуть мирову угоду, якщо вони погодяться відшкодувати шкоду, завдану отриманням вигоди, — прямо чи опосередковано.

Для цього пропонується дозволити ФГВФО ініціювати цивільні, адміністративні, кримінальні чи арбітражні провадження про стягнення шкоди. Судового збору за подання позовів і заяв не сплачуватимуть.