Закон і Бізнес


У Чумака занепокоєні, як ЗМІ знайшли інформацію про кримінальну справу


30.12.2020 12:05
2623

Схоже, що оприлюднення інформації про те, що ДБР завело справу про шахрайство на колишнього заступника генпрокурора Віктора Чумака, викликало в останнього занепокоєння стосовно того, як ЗМІ дізналися про цей факт.


Редакція газети отримала адвокатський запит від адвоката, який надає В.Чумаку правову допомогу. У запиті, посилаючись на матеріал видання «Закон і Бізнес», юрист просить надати інформацію про джерело походження відомостей щодо відкриття кримінального провадження та надати витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, про який йшлося в матеріалі «Закон і Бізнес».

Принагідно зауважимо, що відповідно до ст. 26 Закону «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має право на збереження в таємниці джерел інформації.

А копії документів, отримані під час здійснення кримінального провадження, адвокат може отримати в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України. Принаймні таку норму містить  абз. 4 ч. 1 ст. 24 (Адвокатський запит) Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність.

Нагадаємо, до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені дані про те, що колишнім заступником генпрокурора – головним військовим прокурором вчинено шахрайство в особливо великих розмірах. Так, останнім здійснено оформлення військовослужбовцем та проходження ним військової служби протягом 19 днів, що не було обов’язковим і відбулося з причин, не обумовлених зайняття ним посади військового прокурора. Вступ та перебування на військовій службі під час роботи в органах прокуратури мало наслідком отримання додаткових соціальних гарантій.

Такі обставини можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу.

Органом досудового розслідування у кримінальному провадженні значиться Центральний апарат Державного бюро розслідувань. За наявною інформацією, заяву про вчинені кримінальні правопорушення подав до ДБР народний депутат Максим Бужанський.

Закон і Бізнес