Закон і Бізнес


У Президента пояснили підстави відсторонення Тупицького

А Конституційний Суд збирає спеціальне пленарне засідання


30.12.2020 09:02
2909

Голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького відсторонено від посади судді КС строком на два місяці відповідно до частини третьої статті 154 (Загальні положення відсторонення від посади) Кримінального процесуального кодексу.


Про це йдеться в Указі Президента від 29.12.2020 № 607/2020 «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України», передає «Закон і Бізнес».

Як зазначив Президент Володимир Зеленський, «Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи».

В Офісі Президента зазначили, що рішення було ухвалене після отримання та опрацювання клопотання Офісу Генерального прокурора. Заступник керівника Офісу Глави держави Андрій Смирнов зазначив, що клопотання було скеровано на виконання ст. 154 Кримінального процесуального кодексу, яка передбачає, що посадові особи, призначені Президентом України, відсторонюються від посади за клопотанням прокурора, і рішення ухвалює Президент. «Жодних застережень щодо можливості його розгляду та ухвалення відповідних рішень нами не було встановлено», – зауважив він.

Голова фракції партії «Слуга Народу» у Верховній Раді Давид Арахамія нагадав, що Голові КСУ було повідомлено про підозру від Офісу Генпрокурора за статтями, які демонструють конфлікт інтересів.

Ні Конституція України, ні Закон про КС не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків, зауважив представник Президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський.

«Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154. Президент України на виконання Конституції та законів України, за Конституцією, видає укази. Відповідно до статті 154 особа, яку призначив на посаду Президент України, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонена від своєї посади. Тобто Президент України діє у повній відповідності до своїх конституційних повноважень, відсторонюючи пана Тупицького від посади судді КСУ на два місяці», – заявив Ф.Веніславський.

У КС, в свою чергу, зауважили, що незалежність судді Конституційного Суду України забезпечується, у тому числі особливим порядком та підставами припинення повноважень, звільнення судді Конституційного Суду України з посади у порядку, визначеному Конституцією України. Рішення про звільнення судді Конституційного Суду України з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

З цього приводу буде призначено спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду України.

Закон і Бізнес