Закон і Бізнес


Ситник спростував власні заяви щодо Микитася як викривача


.

29.12.2020 18:26
2601

Слова директора НАБУ про те, що екс-нарпдеп та відомий забудовник Максим Миктась має статус обвинуваченого у низці кримінальних справ, але не свідка і тим більше – не викривача, сьогодні фактично були спростовані ним самим.


На офіційній Facebook-сторінці Національного антикорупційного бюро України з’явилося повідомлення, що прямо суперечить заяві очільника НАБУ, зробленій два тижні тому в інтерв’ю одному зі ЗМІ.

Розповідаючи історію про те, чому екс-нардеп вирішив співпрацювати зі слідством, А.Ситник, зокрема, зазначив: «Певний час він (Микитась – прим. Ред.) був у клінчі з нами, але потім вирішив піти на співпрацю. Це, до речі, підтверджує правильність тактики, обраної насамперед детективами. Понад те, його угода зі слідством не означає, що він миттєво став кришталево чистим. Я нагадаю, що він насамперед — обвинувачуваний із цілої низки злочинів. А не свідок і тим більше — не викривач».

Однак сьогодні виявилося, що підозрюваний у злочинах не такий вже і підозрюваний, ба навіть навпаки – борець із корупцією. «Національне бюро не володіє інформацією щодо доказової бази, на підставі якої слідчі Національної поліції  повідомили про підозру колишньому народному депутату, ексбенефіціарному власнику компанії «Укрбуд». Відеоматеріали, викладені у публічному доступі, не містять достатніх відомостей для відповідних висновків. Водночас, хочемо нагадати, що згаданий екснардеп є викривачем, який надав детективам НАБУ інформацію щодо корупції у вищих ешелонах влади. За одним із досліджених фактів заступнику керівника Офісу Президента повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого злочину», - йдеться у повідомленні.

Між іншим, «тяжкий злочин», який закидають О.Татарову, стосується начебто протиправного отримання ним ще до переходу на державну службу знижки на паркувальне місце у житловому комплексі.

Насправді коріння проблеми полягає в іншому. Олег Татаров, який обіймає посаду заступника керівника Офісу Президента, у суботу, 28 листопада висловив нашому виданню особисту думку про те, що «НАБУ - це не українська історія, яка на жаль знаходиться за межами нашої країни. Можна виходити з різними законодавчими ініціативами, але корінням проблем у антикорупційній політиці держави є саме Артем Ситник».

У зв'язку з такою жорсткою заявою у НАБУ вирішили йому помститися, активізувавши одну з кримінальних справ. Уже в понеділок 30 листопада НАБУ вручило підозру судовому експерту Інституту експертиз МВС України Костянтину Дубоносу. Його підозрюють в тому, що він провів експертизу в інтересах забудовника Максима Микитася. І отримав за це знижку в розмірі 120 000 гривень на паркомісце в Житловому комплексі «Артемівський». Сталося це навесні 2017 року.

Але і ця справа вже розвалюється. Виявилося, що знижки забудовника були звичайним елементом формування ціни продажу майнових прав та надавалися на системній основі.

Закон і Бізнес