Закон і Бізнес


Не карантином єдиним

Яка подія в юридичній сфері стала ознакою 2020 року і чому?


№52 (1506) 26.12—31.12.2020
КАРІНА ПЕТРАШ
3557

Кожен рік ми запам’ятовуємо за якоюсь яскравою подією у суспільному або особистому житті. 2020-ий, безумовно, увійде в історію як рік карантину та локдауну. Але ж не тільки цим жив світ, країна та українські юристи. Тож «ЗіБ» поцікавився у представників різних юридичних професій, яка подія цього року стала знаковою для них?


«Уперше висновки ВП ВС у справі за моїм позовом стали прецедентними для всієї країни»

Євген ПЕЛІХОС,
керуючий адвокат АБ «Євгена Пеліхоса»:

— Попри загальновизнані факти про те, що 2020 рік був одним з найважчих, для мене як професійного адвоката він відзначився черговим випробуванням на міць духу, характеру та дав багато можливостей для професійного та кар’єрного зростання.

У 2020-му я відкрив офіс власної юридичної компанії в Києві, розпочав роботу на здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі права, займав активну позицію в органах НААУ, опублікував чимало публікацій в юридичних виданнях. Уперше висновки Великої палати Верховного Суду в справі за моїм позовом стали прецедентними для всієї країни. Також неодноразово здобував перемоги для своїх клієнтів, зарекомендував себе як професійний адвокат, що може вирішити багато складних завдань у найбільш резонансних справах.

Важко сказати, які саме зміни в законодавстві вплинули на мою практику. Напевно, за прискорення «диджиталізації» в українському судочинстві завдячуємо карантинним заходам.

Що ж до адвокатської діяльності, то це украй непроста робота, яка вимагає постійного самовдосконалення та розвитку. Без цього неможливо в сучасних умовах гідно давати відсіч тим викликам, які трапляються в адвокатському житті.

Серед планів на наступний рік, окрім посилення тієї діяльності, яка проводилась у 2020-му, — розширення колективу та передання досвіду і знань молодшому поколінню перспективних фахівців.

«КС ухвалив надважливе рішення для незалежності судової влади»

Григорій МАМКА,
заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності:

— 11.06.2020 Конституційний Суд ухвалив надважливе рішення для незалежності судової влади. Цим рішенням КС визнав неконституційною ст.375 Кримінального кодексу, якою було встановлено кримінальну відповідальність за постановлення завідомо неправосудного рішення. Суд дав парламенту 6 місяців на усунення невідповідності зазначеної норми.

Для вирішення цього завдання було зареєстровано 4 законопроекти. Проект під моїм авторством (№3500-2) пропонує декриміналізувати ст.375 КК. Консультативна місія Європейського Союзу підтримала саме його.

Термін, відведений КС, уже минув, але ситуація завмерла. У монобільшості не доходять руки до декриміналізації цієї норми. Причина зрозуміла — ця стаття один з важелів, яким влада може тиснути на суд.

«Цей рік увійде в історію як рік ганебного розпродажу землі»

Василь НІМЧЕНКО,
перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, суддя КС у відставці:

— Цей рік увійде в історію України як рік ганебного розпродажу основного джерела добробуту народу — землі. Я вважаю це, по суті, державною зрадою, знищенням суверенітету та територіальної цілісності країни, коли Україну перетворюють на «сервітутку» задля задоволення вимог іноземних «партнерів».

З ухваленням закону №552-IX, без попереднього проведення всеукраїнського референдуму щодо відкриття ринку землі, весь український народ опинився в такому становищі, коли інститути державної влади фактично позбавляють носія та суверена влади, яким, власне, і є народ, природного права на волевиявлення. Всупереч нормам Конституції та Акту проголошення незалежності, який був затверджений на всеукраїнському референдумі, провладна більшість під безпосереднім впливом глави держави все ж таки ухвалила цей закон, що було умовою МВФ для отримання чергових кредитів. Зміни до законодавства, які відкривають так званий ринок землі, за своєю сутністю є загрозою для економічної безпеки, незалежності та територіальної цілісності держави.

Наша партія вже оскаржує цей закон у КС і ми сподіваємося, що це питання стане предметом розгляду КС якомога швидше.

«Найбільш знаковою подією було те, що судова система вижила і не обвалилася»

Богдан МОНІЧ,
голова Ради суддів України:

— Так заведено: ми згадуємо рік, що минає, добрими словами, аби рік прийдешній був кращим. Скажу відверто: найбільш знаковою подією для судової влади у 2020 році, як на мене, було те, що судова система вижила і не обвалилася, приваливши собою всі демократичні надбання України.

Я назву три головні чинники, що стали визначальними у 2020-му для судової влади: недостатнє фінансування, кадровий голод, відсутність органу суддівського врядування — Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка б і мала займатися суддівськими кадрами.

Серед позитиву — призначення суддів. Так, загалом за цей рік 437 новопризначених суддів склали присягу. Це лише 437 крапель життєвої води в морі суддівських вакансій. Але, зрештою, краплини живлять будь-які системи і суддівська не виняток.

Якщо говорити про сподівання й очікування, то з огляду на ухвалений парламентом закон про державний бюджет на 2021 рік вони для судової системи виглядають песимістичними. Тому я побажав би нам усім витримки, терпіння і звичайного людського щастя.

Звичайно, не скидаємо з рахунків і COVID. Зауважте: жоден суд не припинив здійснення правосуддя в умовах пандемії, і це виключно заслуга тих людей, які працюють у судах. За це я їм щиро дякую!

«Ми доволі швидко вивели ефективну формулу взаємодії з клієнтами під час карантину»

Ольга ДРАЧЕВСЬКА,
адвокат та засновник Юридичної компанії «Інколанс»:

— 2020 рік виявився доволі непростим та багато в чому визначальним для суспільства! Тільки лінивий сьогодні не згадує про Covid-19. Світ змінився, змінилось й відношення людей до багатьох речей.

Не оминули зміни й діяльність юридичних компаній. Проте, незважаючи на пандемію та карантинні обмеження, життя не стоїть на місці. В ЮК «Інколанс», ми доволі швидко вивели ефективну формулу взаємодії з клієнтами під час карантину. Діджиталізуваваши робочі процеси, наша команда юристів та адвокатів змогла досягти бажаного результату. Постійний зв’язок з клієнтом, контроль за роботою, оперативність та результативність — рецепт нашого успіху.

Підтвердженням цьому є наша робота з найвпливовішими компаніями України, серед яких й багаторічна співпраця з ДП «КБ «Південне» ім. М.К.Янгеля», яке є одним з найвідоміших та визнаних у світі науково-конструкторських підприємств з розроблення ракетно-космічної техніки. 

Досвід 2020 року показує, що пандемія — це не вирок, а виклик людству. А як відомо, нові виклики — нові можливості. Саме цьому, ЮК «Інколанс» має амбітні плани на 2021 рік, зокрема, це відкриття вже третього представництва «Інколанс» в Європі. Слідом за представництвом у Страсбурзі, незабаром розпочне свою роботу представництво у Лондоні, що дозволить нам ще більше розширити свої географічні межі та залучати нових клієнтів.

Підсумовуючі 2020-й, хочеться побажати усім нам наснаги та здоров’я у році 2021-му. Нехай нові перемоги наповнюють вас впевненістю у правильності обраної мети! З Новим роком!