Закон і Бізнес


Цифровий землеустрій


№52 (1506) 26.12—31.12.2020
3653

Чим ближче відкриття ринку землі, тим активніше Уряд працює над усуненням перешкод для нових власників українських угідь. Зокрема, у частині розроблення відповідної документації.


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про землеустрій» (№4515) Кабінет Міністрів визначив як такий, що має уніфікувати деякі види документації із цього питання. Водночас тільки технічними поправками не обмежилися.

Так, до суб’єктів землеустрою додадуть «заінтересованих осіб». Це можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, які зацікавлені в розробленні конкретного проекту землеустрою, але не є землевласниками чи землекористувачами. Вони також матимуть право замовляти відповідну документацію.

Вочевидь, це стосуватиметься насамперед державних органів, які зацікавлені у визначенні меж культурних, природоохоронних та інших об’єктів, у їх зміні. Але ж і оплачувати такі роботи будуть із бюджету.

Документація із землеустрою може розроблятися сертифікованими інженерами-землевпорядниками в електронній формі. Тому в законі пропишуть вимоги до складу, змісту й оформлення кожного виду документації із землеустрою та навіть до файлів: про роздільну здатність, глибину кольору, формат і розмір, що, м’яко кажучи, дивно як для такого акта.