Закон і Бізнес


Відводи через сумніви


№52 (1506) 26.12—31.12.2020
2927

Конституційна криза, схоже, пішла на спад. Тепер у парламенті вже не говорять про розпуск чинного складу Конституційного Суду. Але ухвалення ним рішень ускладнять, ухваливши спеціальний акт.


Майже 30 народних депутатів підписалися під законопроектом «Про конституційну процедуру» (№4533), що покликаний увести в певні рамки діяльність КС. Переважно це ті самі норми закону «Про Конституційний Суд України», але деталізовані та ускладнені в застосуванні.

Серед новел — збільшення до 12 кількості суддів, які мають проголосувати за рішення Великої палати та 6 — сенату КС. Виняток становлять випадки, коли деяким суддям заявлено відвід і він задоволений самим Судом. Тоді кворум зменшується на кількість відведених, але все одно не може становити менш як 10 суддів. Стільки ж тоді має проголосувати за рішення чи висновок.

Підстави відводу виписані таким чином, що за бажання усе можна звести до «інших обставин, що викликають сумнів в об’єктивності та неупередженості судді». Навіть репліку під час самого засідання КС. Щоправда, не передбачено жодних наслідків, якщо Суд відмовить у задоволенні відводу. Хіба що буде втрачено час на розгляд заяви.

Таких «сирих» норм у проекті чимало, хоча над ним працювала поважна комісія, а підписали його голови профільних комітетів та керівники парламенту. Наприклад, унаслідок неоковирної заміни абз.2 ч.3 із ст.11 закону про КС може щезнути обмеження для судді бути членом політичної партії чи мати представницький мандат на день призначення. Чи це вже деякі нардепи готують собі «запасний аеродром»?