Закон і Бізнес


Маселко поскаржився до ВРП на суддю у справі заводу Порошенка


22.12.2020 18:36
1751

Схоже, що один із членів останнього складу Громадської ради доброчесності Роман Маселко взявся вести справи на захист інтересів екс-президента Петра Порошенка у справі заводу «Кузня на Рибальському».


Так, наприкінці листопада Р.Маселко подав скаргу до Вищої ради правосуддя про притягнення судді ОАСК Євгена Аблова до дисциплінарної відповідальності у зв’язку із рішенням останнього у справі № 640/7747/20, повідомили виданню «Закон і Бізнес» у Вищій раді правосуддя.

У цій справі рішенням від 07.04.2020 Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву про забезпечення позову та заборонив державним реєстраторам прав на нерухоме майно, в тому числі нотаріусам, державним та приватним виконавцям, іншим особам, які виконують функції державного реєстратора у розумінні Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень», вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно будь-які записи та/або вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо нерухомого майна, яке належить на праві власності приватному акціонерному товариству «Завод «Кузня на Рибальському» (код ЄДРПОУ 14312364)

Заборона мала тривати до набрання законної сили рішенням, ухваленим за результатами судового розгляду даної адміністративної справи по суті. Але Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції (текст рішення 6ААС від 06.08.2020 досі відсутній у реєстрі).

Нагадаємо, у березні 2020 року юрист Андрій Портнов звернувся до НАЗК із повідомленням про можливе корупційне правопорушення. Він указав на обставини можливої фіктивності угоди купівлі-продажу акцій ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському», яка була укладена у листопаді 2018 року, а також фактичної спрямованості цієї угоди на приховування справжнього власника за номінальним і маскування таким чином конфлікту інтересів основного кінцевого власника підприємства - колишнього Президента України П.Порошенка. Незважаючи на вимоги закону, останній не вніс до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що подавалися ним, зокрема 31 березня 2019 року та 20 травня 2019 року, інформацію про фактичне володіння (можливість вчиняти щодо цього об`єкта декларування дії, тотожні за змістом здійсненню права розпоряджатися ним) пакетом акцій ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».