Закон і Бізнес


Згода на секс


№52 (1506) 26.12—31.12.2020
3435

Якщо в новорічну ніч ви опинилися в одному ліжку з тією чи тим, кого любите, це ще не означає, що почуття взаємні. Може, людина просто хотіла спати, а ви все неправильно зрозуміли, тому вранці можете опинитися в поліцейській дільниці.


У більшості держав Європейського Союзу доказами зґвалтування є факти фізичного насильства, погроз, примусу або безпорадний стан жертви. Данія ж стала 12-ю країною в Старому світі, яка внесла поправки до закону. Тепер зґвалтуванням уважається секс без взаємної згоди незалежно від того, був примус до нього чи ні.

За даними Міністерства юстиції королівства, у 2019 році в поліції зареєстровано 1017 заяв про зґвалтування. У той же час суди винесли лише 79 обвинувальних вироків. Є переконання, що нове положення поліпшить цю статистику, а також захистить жінок від протиправних посягань.

У Німеччині, Великій Британії та Швеції вже діє норма про те, що секс без згоди є зґвалтуванням. Іспанія та Нідерланди оголосили про намір підготувати відповідні поправки до законодавства.