Закон і Бізнес


Внутрішні резерви


№52 (1506) 26.12—31.12.2020
7400

Схоже, народні депутати не вірять, що Вища кваліфікаційна комісія суддів запрацює найближчим часом. Тому пропонують обійтися без неї у питаннях призначення суддів-«п’ятирічок» та переведення до апеляційних судів.


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких інших законів» (№4505) наділяє Вищу раду правосуддя правом призначити суддів, у яких закінчилися 5-річні повноваження. Це стосується майже 250 суддів, щодо яких дотепер не завершена процедура кваліфікаційного оцінювання. А доводити свою профпридатність вони будуть потім і поза чергою.

Водночас, якщо колегія ВККС надала висновок про невідповідність займаній посаді, суддя, навпаки, автоматично відстороняється від роботи. Навіть якщо ВРП відхилила рекомендацію ВККС про його звільнення. Щоправда, повторне оцінювання такий суддя проходитиме з етапу, який не подолав.

Крім того, з ухваленням такого закону всі відсторонені втратять у заробітку. Адже на час відсторонення їх посадовий оклад становитиме тільки 5 прожиткових мінімумів незалежно від інстанції.

Принагідно, нардепи запропонують 49 суддям вищих спеціалізованих судів, що ліквідуються, погодитися на відрядження до апеляційної інстанції. Але — тільки на 2 роки. Напевне, за цей час планують знайти інший спосіб їх позбутися.