Закон і Бізнес


Підписання підозри Татарову порушує закон - НААУ


18.12.2020 16:16
4013

Підписання виконувачем обов’язків керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Максимом Грущуком повідомлення про підозру Олегу Татарову порушує вимоги Кримінального процесуального кодексу та Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність.


На це звернули увагу в Національній асоціації адвокатів України, оприлюднивши відповідну заяву, передає «Закон і Бізнес».

У НААУ наголосили, що законодавством передбачений спеціальний порядок повідомлення про підозру адвокату (О.Татаров, який наразі обіймає посаду  заступника керівника Офісу Президента України, має відповідний статус), а демонстративне порушення цього порядку, ще й напередодні Дня адвокатури України є «публічним жестом зневаги до професії адвоката і всього інституту адвокатури з боку працівників Національного антикорупційного бюро України та САП».

Нагадаємо, повідомлення про підозру адвоката у вчиненні кримінального правопорушення може бути здійснене виключно Генеральним прокурором, його заступником, прокурором Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за посадою є заступником Генерального прокурора, проте, особа, яка тимчасово виконує обов’язки керівника САП, не набуває всієї повноти його повноважень. Таким чином, Максим Грищук, тимчасово виконуючи обов’язки керівника САП, вчинив перевищення повноважень. Це є кримінально карним діянням і має бути розслідуваним у Державному бюро розслідувань, переконані в НААУ.

Як відомо із засобів масової інформації, з 01.12.2020 року керівником групи прокурів у справі «УКРБУДу» і квартир для Нацгвардійців, де фігурує адвокат, заступник голови Офісу президента України Олег Татаров, є Генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Лише остання могла у межах наданих повноважень надати доручення своїм заступникам на підписання та прокурорам САП - на вручення підозри О.Татарову, чого зроблено не було.

В.о. керівника САП М.Грищук та начальник управління САП Андрій Довгань не мають процесуальних прав на вручення підозри Татарову без доручення старшого групи прокурорів І.Венедіктової.

НААУ повідомляє, що Олег Татаров має статус адвоката на підставі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю № 2905 від 11.03.2015 року, видане Радою адвокатів Дніпропетровської області. Хоча право на заняття адвокатською діяльністю адвоката Татарова зупинене  з  03 серпня 2020 року на підставі п.1 ч.1 ст. 31 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», останній зберігає статус адвоката України.

Приписами статті 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачена охорона професійних прав адвокатів, у відповідності до встановленого законом спеціального статусу адвоката, а також гарантії адвокатської діяльності.

Адвокати, діяльність яких зупинена, зберігають статус адвоката та в силу норм ст.ст. 480, 481 Кримінального процесуального кодексу України, і відтак є особами, щодо яких здійснюється особливий порядок кримінального провадження.

Рада адвокатів України, як вищий колегіальний орган адвокатського самоврядування, який працює у період між з’їздами адвокатів України, є послідовною у своїх позиціях та неодноразово застосовувала висновки Резолюції позачергового З’їзду адвокатів України щодо захисту прав адвокатів від 26-27 квітня 2014 року, надавала роз’яснення з даного приводу, зокрема у рішеннях № 132 від 24.10.2014 року «Про затвердження роз’яснення щодо права адвоката, діяльність якого зупинена відповідно до пункту першого частини першої статті 31 закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», бути учасником адвокатського об’єднання», рішенні № 126 від 10.06.2016 року «Про затвердження роз’яснення щодо можливості притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності під час зупинення його права на заняття адвокатською діяльністю» та рішенні № 74 від 26.02.2016 року «Про затвердження роз’яснення щодо гарантій адвокатської діяльності та окремих умов дисциплінарної відповідальності». Системний аналіз вищезазначених норм Закону України  «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»  чітко вказує на те, що у разі  зупинення адвокатом права на заняття адвокатською діяльністю відповідно до пункту першого частини першої статті 31 Закону, такий адвокат не має права її здійснювати, проте він не позбавлений статусу адвоката та на нього поширюються гарантії адвокатської діяльності, передбачені чинним законодавством України.

НААУ повідомить про вчинені порушення процесуального і профільного законодавства стосовно О.Татарова правоохоронні органи та міжнародні інституції, професійні європейські організації і вимагатиме розслідування і належної реакції на кримінальне переслідування адвоката.

Закон і Бізнес