Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N51/2020. Анонс публікацій


Закон і Бізнес N51/2020

18.12.2020 17:54
2302

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N51 (1505). 19 – 25 грудня 2020 року.


Хто сказав, що лише президенти різних країн дотримуються традиції щорічних зустрічей із журналістами для відповідей на запитання? Національна асоціація адвокатів України теж поклала початок дружньому діалогу зі ЗМІ напередодні професійного свята. Про що йшла мова та як проходило спілкування у новому форматі розповідає матеріал «Початок нової традиції».

Суворі цифри статистики говорять про те, що порушень прав адвокатів більшає. Причому виявляється, що така проблема має суто українське коріння, бо за кордоном ображати, зневажати їхні права влада не наважується. Чому адвокатам з року в рік доводиться все частіше захищати свої права? У чому різниця між порушенням процесуальних і професійних прав? Хто може підтримати адвоката в непростій ситуації? З нагоди Дня адвокатури «ЗіБ» обговорив непрості питання захисту прав адвокатів в Україні з головою профільного комітету Національної асоціації адвокатів України Ганною БОРЯК.

Судді Верховного Суду борються за усталеність практики й водночас очікують, що адвокати ставитимуть правильні запитання. У Вищому антикорупційному суді теж формують позиції, деякі з яких вигідні адвокатам та їхнім клієнтам. Чому юристів закликали читати висновки ВП та думати над новими стратегіями та аргументами читайте у статті «Суддя любить прецедент».

Державний бюджет-2021 в остаточному варіанті не зазнав істотних змін у частині фінансування правосуддя. Хіба що нардепи не ризикнули залишати прокурорів на голодній пайці. А про Феміду вирішили подумати пізніше — навесні. Як нардепи «поздоровили» суддів перших ланок дізнавайтеся у статті «Несвяткові фінанси».

Командна та ретроспективна відповідальність, а також універсальна юрисдикція — нардепи планують імплементувати в кримінальний закон деякі положення Римського статуту. А от функцію конвоювання засуджених хочуть тимчасово (втім не відомо на скільки) віддати Нацгвардії. Більше про те які новації планують у ВР дізнавайтеся в матеріалі «Насильно закон не приймеш».

У рішеннях судів досі трапляється надмірне цитування законодавства. Крім того, часом вони бувають непереконливими, а також неструктурованими за проблемами, які мав вирішити суд. Як ВС навчатиме складати судові рішення простою мовою розповідає матеріал «Полегшене сприйняття».

Національна асоціація адвокатів України пройшла через низку випробувань у 2020 році. Це і пандемія, і реформування законодавства та судової системи, і порушення прав адвокатів. Та все ж є досягнення, якими можна пишатися та плани. Саме про це в бліцінтерв’ю «ЗіБ» розповів керівник секретаріату НААУ, РАУ Вадим КРАСНИК.  

Охоронця на старій непрацюючій автозаправці застукав працівник фіскальної служби та склав протокол про те, що чоловік торгує нелегальним пальним. Судді повірили податківцю попри те, що жодних доказів він не надав. Про те як Феміда так прагнула збагатити державний бюджет за рахунок штрафу, що дістала стягнення читайте в матеріалі «Бензинова» справедливість».

В азах господарського судочинства та пов’язаного з ним представництва інтересів сторін у судовому процесі намагалися розібратися слухачі чергового вебінару за участю судді Верховного Суд. Крапки над «і» розставили й у питанні підтвердження адвокатських повноважень. У статті «Коли дата значить багато» дізнаєтеся в яких випадках адвокатська монополія застосовуватися не повинна.

З огляду на статус керівника, який перебуває з товариством одночасно в корпоративних і трудових відносинах, є необхідність визначитися, до суду якої юрисдикції слід звертатись у разі виникнення спорів щодо припинення повноважень такої особи та/або звільнення. Який порядок оскарження рішення про звільнення керівника товариства розповідають адвокат, радник GOLAW Катерина ЦВЄТКОВА та адвокат, радник GOLAW Наталія МАТВІЙЧУК в матеріалі «Директоре, на вихід!».

У найдавнішому і найвизначнішому університеті країни так і не змогли обрати нового ректора. На заваді стала норма закону «Про вищу освіту», що вимагає не просто перемоги, а набрання більше від половини голосів від загального списку виборців. Проректору Київського національного університету ім. Т.Шевченка, професору Володимиру БУГРОВУ для подолання цієї межі не вистачило близько сотні голосів. Про те, як він ставиться до такої ситуації, пропонованих змін до законодавства, а також яким бачить розвиток університету В.Бугров розповів в ексклюзивному інтерв’ю «ЗіБ».

Дискусії між людьми, які мають різні погляди на майбутнє Цивільного та Господарського кодексів, набирають обертів. На рекодифікацію ЦК «господарники» відповідають ґрунтовним законопроектом, що вносить поправки до ГК. Про те як «цивілісти» дочекалися реваншу від «господарників» розповідає стаття «Урятуй мене, якщо зможеш».

Закон і Бізнес