Закон і Бізнес


Запит на приватність


№51 (1505) 19.12—25.12.2020
4233

Одна особа захотіла дізнатися про життя Феміди більше. Людину цікавило, де законниця орендує житло та скільки в такому разі доплачують із бюджету.


Якось Галина Яненко з Великоновосілківського районного суду Донецької області отримала листа від Державної судової адміністрації. ДСАУ додала до нього запит на отримання публічної інформації, який одержала від громадянина. Той бажав знати, де й за скільки служителька Феміди орендує квартиру, а також яку суму їй компенсує судадміністрація.

Те, чому особа прагнула про це знати, не зазначалося.

Г.Яненко впевнена, що в чинному законодавстві не передбачено компенсації за винаймання житла для суддів. Про це вона написала у відповіді на запит. Але цікавість, яку стороння людина виявила до її житлових умов, жінка вважає не зовсім безпечною. Зокрема, Г.Яненко побачила в цьому загрозу власній незалежності. На думку законниці, те, де й на яких умовах вона живе, — її приватна справа, яка не стосується виконання суддівських обов’язків. Тому запит на отримання такої інформації є тиском на суд. Про це Г.Яненко повідомила Вищу раду правосуддя (№5712/0/6-20) та Генерального прокурора.