Закон і Бізнес


Насильно закон не приймеш

У КК можуть з’явитися ретроспективні норми та універсальна юрисдикція


Денис Монастирський почав засідання з гарної новини для прокурорів та поганої — для поліцейських.

№51 (1505) 19.12—25.12.2020
Каріна ПЕТРАШ
4756

Командна та ретроспективна відповідальність, а також універсальна юрисдикція — нардепи планують імплементувати в кримінальний закон деякі положення Римського статуту. А от функцію конвоювання засуджених хочуть тимчасово (втім не відомо на скільки) віддати Нацгвардії.


Стара гвардія

Засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності розпочалось із гарної новини для прокурорів та з поганої — поліцейських. За словами голови комітету Дениса Монастирського, після завершення у лютому реформи органів прокуратури на них чекає значне підвищення заробітних плат, а от гроші для поліціантів у бюджеті-2021 не вдалося відстояти. Тому на більше від середньої заробітної плати, а це 12 тис. грн. розраховувати не варто.

Доволі жваву дискусію викликав проект закону про виконання функцій конвоювання. За словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, це не більш ніж технічний проект, що розподіляє функцію конвоювання між працівниками Національної поліції та Національної гвардії.

Як правило, осіб, затриманих після або під час скоєння злочину, конвоюють поліцейські, а от арештованих до місць позбавлення волі —нацгвардійці. На думку урядовця, цей проект усуне плутанину у фінансуванні різних державних послуг. Адже Служба судової охорони поки не в змозі забезпечити виконання цього завдання, а нацгвардійці вже кілька років успішно його виконують.

А.Геращенка підтримав начальник одного із управлінь НГ Дмитро Щетинін. Виявляється, нацгвардія є правонаступником цієї функції, яка виконується аж із 1811 р., тобто ще за царя Олександра I. Такі імперські претензії нардепи взяли на кпини.

Прикметно, що в перехідних положеннях закону «Про Національну гвардію України» ця функція була передбачена як тимчасова. За словами нардепа Григорія Мамки, цю функцію хочуть назавжди віддати нацгвардійцям, а тому словам про тимчасовість він не вірить. «У законі не йдеться про те, що ця функція є тимчасовою, поки буде створено ССО»,— сказав Г.Мамка.

Незгодних із проектом було багато: одні посилалися на Конституцію, буцімто інші збройні формування не можуть обмежувати права громадян, інші ж, навпаки, говорили, що мова йде про осіб, чиї права вже обмежені судом, а тому порушення немає. Утім, проект №4214 був підтриманий комітетом у першому читанні.

Легкі нотки Римського статуту

Насправді важко дався депутатам проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№2689).

У проекті йдеться про те, що Кримінальний кодекс сьогодні не передбачає відповідальності за злочини проти людяності та воєнні злочини, що являють собою порушення звичаєвого, а не договірного міжнародного гуманітарного права. Ці прогалини зумовлені тим, що від моменту прийняття КК його положення системно не узгоджувались із сучасним міжнародним правом і тенденціями його імплементації у національну правову систему.

Що ж планують змінити цим проектом. Насамперед ідеться про універсальну юрисдикцію щодо міжнародних злочинів. Вона буде застосовуватися за певних умов. По-перше, підозрювана особа має перебувати на території України. По-друге, вона не може бути видана та передана іноземній державі чи міжнародній установі для притягнення до кримінальної відповідальності. За словами нардепа Олександра Бакумова, інститут універсальної юрисдикції діє у 147 країнах.

Також проект фактично запозичує ст.28 з Римського статуту Міжнародного кримінального суду щодо запровадження «responsibility of commanders and other superiors», або інституту командної відповідальності.

Деякі нардепи виступили проти висмикування норм із Римського статуту. Г.Мамка вказав на рішення Конституційного Суду від 11.07.2001 №3-в/2001, в якому зроблено висновок про невідповідність цього акта Основному Закону. Втім, О.Бакумов заспокоїв нардепа: КС висловився щодо юрисдикції МКС у контексті, що цей суд не може доповнювати національну систему органів правосуддя. «Цей законопроект не про ратифікацію. Ми беремо найкращі міжнародні практики та впроваджуємо їх у себе», — сказав О.Бакумов.

У проекті є ще одна зміна, яку неоднозначно сприйняли нардепи. Якщо діяння на момент його вчинення не визнавалося злочином відповідно до законодавства України, проте визнавалося злочином геноциду, агресією проти людяності або воєнним злочином за міжнародним правом, то вважається, що таке діяння на час його вчинення визнавалося таким, що є злочином відповідно до законодавства України. Звичайно, всі юристи в такій нормі побачать ретроспективу. І сам нардеп сказав, що хоча вони не мали на меті запроваджувати ретроспективну відповідальність, але фактично вона є в цій нормі.

Втім, щоб не викликати дискусії серед колег, О.Бакумов зазначив, що порушення Основного Закону немає, бо наша країна вже давно ратифікувала Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, де закріплені подібні норми. «Ніякого порушення немає. Для підтвердження цього ми проводили консультації із суддями Верховного Суду», — запевнив народний обранець.

Тож спірний проект ще будуть обговорювати, але поки що з урахуванням правок підкомітету його підтримали.

Насильство як заробіток

На розгляд комітету представили три альтернативні законопроекти, кожен з яких покликаний посилити відповідальність за домашнє насильство. Одні нардепи пропонували підвищувати штрафи (від 17 тис. до 51 тис. грн.), інші говорили про громадські роботи. Втім, знайшлись і ті, хто вбачає у запровадженні громадських робіт корупційну складову.

«Вони будуть «клепати» один одного і отримувати за це кошти», — сказав Г.Мамка. Адже особа, яка отримає покарання у вигляді громадських робіт, буде «тягнути» кошти з місцевого бюджету. До того ж, якщо розглядати як покарання штраф, то варто враховувати, що ці кошти будуть сплачуватися із сімейного бюджету, бо мова йде про родину.

А.Геращенко зазначив, що міжнародний досвід у цьому питанні дуже ефективний. «Ми знаємо історії голлівудських зірок, які зазнавали насилля. Суд зобов’язував кривдника мести вулиці чи працювати санітаркою», — сказав А.Геращенко.

Радилися, сварились, але за основу пропонуватимуть прийняти проект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№3908-1), який передбачає відповідальність у вигляді громадських робіт або арешту.

Проте жоден нардеп не звернув уваги на причини системного насилля. Адже використання закону як мухобійки без превенції — ніщо.