Закон і Бізнес


Поворот у безробіття

Ще один суддя, який відмовлявся проходити тест на алкоголь, може поплатитися посадою


Якби суддя не забув увімкнути «поворотника», то, напевне, без пригод приїхав би додому й залишився б при посаді.

№51 (1505) 19.12—25.12.2020
Аліна ПРИШЛЮК
8779

Трішки випивши й гарно провівши вечір, служитель Феміди сів за кермо й забув увімкнути сигнал повороту. Таке дрібне порушення не призвело до аварії, не завдало збитків, але стало фатальним для кар’єри.


Упереджений нарколог

Андрій Тріска із Садгірського районного суду м.Чернівців їхав за кермом пізно вночі й не ввімкнув сигнал повороту. Коли автомобіль повернув, не попередивши про це інших учасників дорожнього руху, слідом за ним подалися полісмени й зупинили порушника. Оскільки в салоні, з якого визирнув водій, пахло алкоголем, вартові правопорядку забажали, щоб чоловік пройшов тест. Однак А.Тріска був не проти тесту в медзакладі, але дихнути в трубочку не забажав.

Патрульний склав направлення до Чернівецького обласного наркологічного диспансеру, і водій разом з екіпажем патрульної поліції туди приїхав через годину після того, як його зупинили. Проте раптом у лікарні громадянин закапризував, відмовившись розписуватися про згоду на проведення огляду. Мовляв, нарколог упереджено до нього ставиться. А.Тріска вирішив, що краще здати кров на аналіз у лікарні швидкої допомоги.

Це, схоже, розізлило поліцейських. Тому на чоловіка склали протокол, в якому зазначили, що він відмовився проходити огляд.

Суди першої та другої інстанцій визнали А.Тріску винним і покарали його штрафом у понад 10000 грн. і позбавлення прав на рік.

Однак правоохоронці на тому не заспокоїлись і подали скаргу до Вищої ради правосуддя. Дисциплінарна палата відкрила проти служителя Феміди справу.

Четверта влада

Дисциплінарний орган дійшов висновку, що суддя даремно вимагав направити його до лікарні швидкої допомоги, щоб пройти там тест на алкоголь. Адже цей медзаклад не уповноважений на такі перевірки.

Перелік закладів охорони здоров’я, яким надається право на проведення огляду на стан сп’яніння особи, котра керує транспортним засобом, затверджує управління охорони здоров’я місцевих державних адміністрацій, і проводити такий огляд в інших місцях забороняється. З наказів департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА можна побачити, що лікарня, до якої А.Тріска просив патрульних поліцейських направити його для здачі крові на аналіз, не належить до такого переліку, на відміну від наркодиспансеру.

На засіданні ДП був присутній адвокат судді. Правник переконував, що служитель Феміди виявив зразкову ввічливість у поведінці з полісменами. Тому не варто його притягувати до дисциплінарної відповідальності. Але такий захист виявився невдалим.

Натомість публікації місцевих журналістів, які детально висвітлили тему, стали більш вагомим аргументом для ДП. Зокрема, після виникнення в патрульних підозри щодо вживання суддею алкогольних напоїв йому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння з використанням спеціального технічного засобу, який мав привезти інший екіпаж поліції.

Після цього А.Тріска зайшов до закладу громадського харчування «погрітися», а звідти спробував утекти. Для репортерів суддя, який уникає проходження тесту на алкоголь, став сенсацією.

Така увага ЗМІ до порушника Правил дорожнього руху наштовхнула членів палати на думку, що зірку скандалу варто звільнити. Аби для інших це стало уроком. Утім, у законника ще є шанс переконати ВРП в тому, що його не варто звільняти.