Закон і Бізнес


Сміттєвий патруль


№51 (1505) 19.12—25.12.2020
2441

Після того як в одному з французьких парків адміністрація навчила шістьох ворон збирати недопалки заради забави туристів, фахівці замислилися, що навичка птахів збирати відходи може стати суспільно корисною.


Марсельський стартап тестує машину, яка спонукає птахів збирати дрібне сміття й обмінювати його на їжу. Високотехнологічний дистриб’ютор підключив до експерименту сорок, ворон і навіть голубів. Нині розробка проходить випробування в CNRS, найбільшій французькій науково-дослідній лабораторії.

Перш ніж сконструювати таку машину, автор розробки вивчив експерименти, що проводяться на птахах по всьому світу. Його конструкція працює як сміттєвий бак, який за допомогою штучного інтелекту і камери аналізує відходи, принесені птахами, а потім видає їм нагороду — корм.

Завершення експериментальної фази проекту очікується через чотири місяці, після тестування перших міських прототипів. Подібні установки зараз також розробляють у Страсбурзі, де до дрібного прибирання залучили граків як соціально активних птахів.