Закон і Бізнес


Не хлібом єдиним

В яких країнах більше витрачають на культуру, ніж на їжу


На те, аби посидіти за філіжанкою кави та помилуватися краєвидами, грекам не шкода десятої частини зарплати.

№51 (1505) 19.12—25.12.2020
2517

Що менше грошей ми витрачаємо на їжу, то більше можливостей з’являється для подорожей, розваг, оновлення гардеробу або техніки. На жаль, серед європейських країн Україна далеко не перша за цим показником.


Як свідчить дослідження, лідерами за найменшими витратами на їжу виявилися жителі Люксембургу (8,4%). На протилежному полюсі розташувалися громадяни Казахстану (49,4%). Українці — відразу перед ними — 47,9%.

За статистикою, в країнах з благополучною економічною ситуацією і високим рівнем доходів витрати на харчування невеликі і найчастіше не перевищують 15%.

Протилежна ситуація спостерігається в менш благополучних країнах, де рівень добробуту жителів не дозволяє багато витрачати на другорядні товари і послуги.

Частка витрат на готелі, ресторани і кафе також деяким чином свідчить про рівень життя в тій чи іншій країні. Як правило, що вищий цей показник, то благополучніші умови життя. Однак певний вплив на витрати жителів країн на харчування поза домом чинять і історичні звички населення.

Тому найбільша частка витрат на громадське харчування і готелі в структурі витрат у греків (11,1%) і швейцарців (11,0%). А найменший показник — у румунів і молдаван (2,1% і 2,6% відповідно). В українських сім’ях на ресторани йде 3,1% сімейного бюджету.

А ось на дозвілля і культуру найбільше витрачають шведи (18,7%) і британці (13,1%). Українці же і за цим показником далекі від середніх: на ці витрати ми виділяємо в середньому 2,0% сімейного бюджету. Менше лише жителі Казахстану і Північної Македонії.