Закон і Бізнес


Дитина без поважних причин не відвідує школу: як діяти роз’яснили в ВША


16.12.2020 11:55
11964

Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема, не створюють умов для отримання нею освіти.


Про це йдеться в роз’ясненні, яке надала керівник Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ Лариса Гретченко, повідомляє «Закон і Бізнес».

Відповідаючи на запитання як діяти у випадку, коли дитина не відвідує школу понад 30 днів, батькам повідомлення надіслані, акти про стан також направлені до органу у справах дітей, адвокат, зокрема, зазначила, що механізм обліку дітей шкільного віку та учнів, що ведеться з метою забезпечення здобуття ними загальної середньої освіти, унормовано Порядком ведення обліку дітей шкільного віку та учнів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 № 684. 

Пунктом 13 вказаного Порядку передбачено, що у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин навчальний заклад невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти.

Також, про виявлений факт незабезпечення належних умов для доступу дитини до здобуття освіти можливо повідомити Освітнього омбудсмена як посадову особу, на яку Кабінетом Міністрів України покладається виконання завдань із захисту прав у сфері освіти згідно з Положенням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2018 № 491.

Л. Гретченко зазначила, що причини відсутності учня на навчальних заняттях підтверджуються відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням батьків (одного з батьків) учня чи інших законних представників (для учнів, які не досягли повноліття) або учня (для повнолітніх учнів), що зберігаються в його особовій справі протягом поточного навчального року.

Крім того, адвокат нагадала, що за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей настає адміністративна відповідальність за ч.1 ст.184 КУпАП у виді попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він  ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Закон і Бізнес