Закон і Бізнес


На адвоката напали у суді Бердянська


14.12.2020 09:51
4346

У Бердянському міськрайонному суді Запорізької області побили адвоката. Напад стався за участю прокурора.


Як повідомили «ЗіБ» У Національній асоціації адвокатів України,  напад стався близько 14-ї години 11 листопада 2020 року.

Адвокат Микола Осипчук прибув до Бердянського міськрайонного суду Запорізької області по кримінальному провадженні, в якому сплинув строк утримання під вартою його клієнта.

«Змушуючи взяти участь у процесуальних діях без передбаченого КПК України необхідного та належного повідомлення, місцевий прокурор Генадій Вікторович Фомін та невідомі особи, які перебували у залі суду, нанесли адвокату тілесні ушкодження», — йдеться в повідомленні НААУ. За даними асоціації, адвоката близько двох годин блокували у будівлі суду, поки члени Регіональної ради Запорізької області його не вивільнили.

НААУ наголошує, що відповідно до ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» забороняються будь-які втручання і перешкоди здійсненню адвокатської діяльності. Життя, здоров’я, честь і гідність адвоката та членів його сім’ї, їх майно перебувають під охороною держави, а посягання на них тягнуть відповідальність, передбачену законом.

«Напади на адвокатів є не лише порушенням гарантій адвокатської діяльності, а й викликом українській системі правосуддя загалом. А те, що у нанесенні тілесних ушкоджень адвокату брав участь і прокурор – взагалі ставить під сумнів дотримання прав і гарантій громадян в Україні», — підкреслили в НААУ.

НААУ звертається до керівництва МВС, Нацполіції, Офісу Генерального прокуратура з приводу нападу на адвоката М.Осипчука з проханням вжити всіх необхідних заходів для встановлення всіх причетних осіб до вчинення кримінального правопорушення та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Закон і Бізнес