Закон і Бізнес


Захист пірата


№51 (1505) 19.12—25.12.2020
2580

Щоб висунути претензії до порушника авторських прав у мережі, його потрібно для початку знайти. А інтернет-платформи зацікавлені в збереженні конфіденційності інформації про користувачів. Чиї ж права важливіші?


Федеральна судова палата Німеччини стала, по суті, на захист піратів, постановивши, що правовласник може через суд вимагати надання імені та адреси порушника, але не його електронної пошти або IP-адреси.

У 2013 і 2014 рр. на «Ютубі» були незаконно розміщені два фільми кінокомпанії Constantin, які переглянули тисячі користувачів. Виробник попросив платформу надати всі реєстраційні дані порушників, але отримав лише імена та адреси, які виявилися помилковими. Представники «Ютубу» пояснили, що закон не зобов’язує їх передавати додаткову інформацію про користувачів.

У липні 2020 р. Європейський суд у Люксембурзі також вирішив, що під терміном «адреса» може розумітися тільки поштова адреса, а не електронна пошта або IP-адреса. Номер телефону порушника також не підпадає під право на інформацію.

Ця інтерпретація є обов’язковою, заявив суддя Томас Кох, обґрунтовуючи прийняте палатою рішення. «Це справа законодавця — створити ще одне положення щодо надання інформації», — сказав він.