Закон і Бізнес


Неподільна територія


№50 (1504) 12.12—18.12.2020
3626

Нині, щоб зареєструвати права на прилеглу територію багатоквартирного будинку, потрібна згода всіх співвласників. А це фактично не реально. Тому цю процедуру пропонують спростити.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки» (№4444) передбачає, що ділянки багатоквартирних будинків з усіма спорудами передадуть безоплатно у власність за рішенням органів виконавчої влади чи місцевого самоврядування.

Таку інформацію внесуть до Державного земельного кадастру, але реєстрацію прав спільної сумісної власності не проводитимуть. Крім того, для внесення відповідної інформації достатньо буде заяви з доданими документами, що подаватиметься уповноваженою особою від співвласників багатоквартирного будинку.

Водночас така ділянка не може бути відчужена, поділена між співвласниками. Так само кредитори не зможуть вимагати виділення з неї окремої частки для звернення стягнення на частку, що належить співвласникові-боржникові.

Утім, після закріплення меж ділянки за будинком навколо кожної багатоповерхівки може з’явитися паркан, що визначатиме межі прибудинкової території.