Закон і Бізнес


Як діяти в разі насильницького зникнення розтлумачили у Мін’юсті


10.12.2020 16:21
2318

Насильницьким зникненням уважається арешт, затримання, викрадення представниками держави чи особами або групами осіб, які діють з дозволу, за підтримки чи за згодою держави, при подальшій відмові визнати цей факт або приховування даних про долю або місцезнаходженні зниклої особи.


Роз’яснення як діяти в разі насильницького зникнення людини надало Міністерство юстиції України, повідомляє «Закон і Бізнес».

Зазначається, що жодні виключні обставини, якими б вони не були, чи то стан війни або загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи інший надзвичайний стан, не можуть слугувати виправданням насильницького зникнення.

Кримінальним кодексом України передбачається, що арешт, затримання, викрадення або позбавлення волі людини в будь-якій іншій формі, вчинене представником держави, в тому числі іноземної, з подальшою відмовою визнати такий факт або приховуванням даних про долю такої людини чи місце перебування караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. У свою чергу, видання наказу або розпорядження про вчинення вищезазначених  дій, або невжиття керівником, якому стало відомо про вчинення таких дій його підлеглими заходів для їх припинення та неповідомлення компетентних органів про злочин караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

Заява про розшук особи, зниклої безвісти, подається до відповідного територіального органу Національної поліції України:

родичем такої особи;

представником військового формування;

органом державної влади;

органом місцевого самоврядування;

об’єднанням громадян або будь-якою іншою особою, якій стало відомо про зникнення;

Комісією з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, якщо зазначені особи звернулися до неї з повідомленням про зникнення особи.

У заяві про розшук особи, зниклої безвісти, зазначається інформація, що може сприяти розшуку такої особи.

На підставі інформації, отриманої від Національної поліції України, Комісія надає висновок про місцеперебування особи, зниклої безвісти, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин, місце поховання чи місцезнаходження останків такої особи та не пізніше ніж у триденний строк з дня затвердження висновку направляє його заявнику.

Також, керуючись статтею 55 Конституції України, родичі зниклої безвісти особи можуть звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8,  hotline@ombudsman.gov.ua, 044-253-75-89; 0800-50-17-20 (безкоштовно).

Крім того, в Україні функціонує Гаряча телефонна лінія Міжнародного комітету Червоного Хреста, що приймає повідомлення про факти зникнення безвісти осіб: 0 800 300 155.

Закон і Бізнес