Закон і Бізнес


Перехід на «спрощенку»: останній строк та порядок нагадали податківці


08.12.2020 16:38
1780

Суб’єкти господарювання можуть здійснити перехід на спрощену систему оподаткування лише один раз протягом календарного року.


Відповідне роз’яснення надали у Головному управлінні податкової служби у Чернівецькій області, повідомляє «Закон і Бізнес».

 У відомстві зазначили, що  відповідно до норм ПКУ, суб’єкти господарювання  можуть прийняти відповідне рішення  не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.  

Грудень – останній місяць кварталу, тож платникам, які бажають змінити систему оподаткування, варто подати заяву не пізніше 16 грудня.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву  особисто, поштою чи в електронній формі. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених гл.1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

У відомстві звернули увагу, що не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групи платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Оподаткування за обраною системою розпочнеться з першого числа місяця, наступного за податковим  кварталом, у якому подано відповідну заяву.

Закон і Бізнес