Закон і Бізнес


Удруге на ті самі граблі


№50 (1504) 12.12—18.12.2020
2588

Народні депутати своєрідно підійшли до виконання рішення Конституційного Суду та забезпечення незалежності Феміди. На їхню думку, достатньо удруге прийняти норми, що визнані неконституційними, і все буде гаразд.


Такий підхід передбачений проектом «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (№4470). Посилаючись на позицію міжнародних органів щодо забезпечення незалежності судових органів, нардепи обирають свій шлях, стверджуючи, що Національне агентство з питань запобігання корупції є тим незалежним зовнішнім органом, який має перевіряти декларації та спосіб життя суддів. Тому, не мудруючи, пропонують просто перенумерувати ті положення та статті закону, що визнані неконституційними, і проголосувати за них ще раз. 

Єдина відмінність — врегулювання конфлікту інтересів. Тут нардепи йдуть на поступки і пропонують встановити, що НАЗК не має права вносити приписи щодо суддів. Але тільки в тому випадку, якщо це безпосередньо стосуються здійснення суддею правосуддя. Тоді їх направлятимуть до Вищої ради правосуддя чи КС для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Натомість, у проекті «Про внесення змін до Кодексу України про  адміністративні правопорушення» (№4471) застережено право голови НАЗК або його заступників складати протоколи, зокрема, і за ст.172-7 КпАП стосовно судді чи судді КС.