Закон і Бізнес


Про генеральний делікт


№50 (1504) 12.12—18.12.2020
5415

Той факт, що майнової шкоди завдано суб’єкту владних повноважень під час проходження відповідачем служби, не змінює правової природи спірних відносин і не перетворює цей спір на публічно-правовий.


Касаційний цивільний суд учергове звернув увагу на те, що не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства справа з огляду лише на її суб’єктний склад. У справі №760/15085/18 ішлося про відшкодування майнової шкоди в порядку регресу з працівника патрульної поліції.

Останній на патрульній машині здійснив наїзд на особу, яка від отриманих травм померла. Тож департамент патрульної поліції за рішенням суду виплатив потерпілим понад 580 тис. грн., які роботодавець і намагався стягнути.

Суд першої інстанції вирішив, що працівник повинен відповідати за завдану шкоду в межах середнього місячного заробітку, тобто 4290 грн. Однак апеляційний суд повідомив департамент, що розгляд цієї справи віднесено до юрисдикції адмінсуду.

КЦС у постанові від 18.11.2020 зауважив, що право на відшкодування шкоди в порядку регресу закріплено в цивільному законодавстві. А правовідносини між сторонами виникли з деліктного зобов’язання. Адже працівник поліції, який керує службовим транспортним засобом і вчиняє ДТП, порушує принцип генерального делікту, тобто загальної заборони завдання шкоди особі.