Закон і Бізнес


Зарплата майже 3 тисяч працівників апарату судів бюджетом-2021 не передбачена — ДСАУ


07.12.2020 10:37
111839

У проекті бюджету України на 2021 рік грошей, передбачених на функціонування органів судової влади, вистачає на оплату праці тільки 22 287 з 25 070 працівників, які забезпечують роботу судів.


Про це йдеться в повідомленні Державної судової адміністрації, передає «Закон і Бізнес».  

Державна судова адміністрація України вкотре наголошує на недостатність передбачених в проекті Державного бюджету України на 2021 рік асигнувань для функціонування органів судової влади.

Так, планові показники бюджету на наступний рік передбачені на рівні поточного року та складають лише 15,6 мільярда гривень.  

Грошовою винагородою в наступному році зможуть бути забезпечені лише 5245 суддів з понад 7 тисяч посад суддів, кількість яких на сьогодні затверджена граничною чисельністю місцевих та апеляційних судів.

Відповідно, нині, станом на 1 грудня 2020 року, дефіцит суддівських кадрів становить близько 2 тисяч суддів і на цих суддів гроші у наступному році не передбачені. Зокрема, це стосується суддів, які нещодавно (в останні місяці) були призначені Президентом України. Не закладені в бюджеті показники і щодо кандидатів на посади суддів, розгляд призначення яких наразі інтенсивно здійснюється Вищою радою правосуддя.

Не у кращій ситуації працівники апарату судів. Нині роботу судів забезпечують 25 070 працівників апарату. Натомість, в проекті бюджету грошей на оплату праці вистачає тільки на 22 287 працівників апаратів судів. Що робити з 2 783 працівниками, які працюють у судах, бюджет 2021 року відповіді не дає.

Інші видатки споживання апеляційних та місцевих судів забезпечені лише на 29% (447,6 млн. грн. при потребі 1,5 млрд. грн). Це означає, що ситуація з відправленням судової кореспонденції практично не зміниться. Під великим питанням буде: придбання паперу, оплата послуг маркувальних машин, винагорода присяжних, утримання приміщень, оплата комунальних послуг і засобів зв'язку.

Не буде коштів на: запровадження і розвиток Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, капітальний і поточний ремонти приміщень судів, будівництво нових приміщень і добудову тих, які на 80-98% вже готові. Тобто, 2021 рік взагалі не передбачає коштів на розвиток і зміцнення судової влади.

«У підсумку, такі обсяги фінансових ресурсів для забезпечення діяльності місцевих та апеляційних судів роблять здійснення судочинства практично неможливим», — резюмували в ДСАУ.

Закон і Бізнес