Закон і Бізнес


Водій, стеження плюс ікра

Екс-міністрові закидають розтрату грошей на святкування


Влада і закон, №5 (992) 29.01—04.02.2011
2549

Проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка порушено ще одну справу, третю. Тепер — за фактом розтрати більш ніж 600 тис. бюджетних гривень на святкування Дня міліції у 2008 році.


Як розповів журналістам газети «Сегодня» адвокат Ю.Луценка Ігор Фомін, досудове слідство у справі завершене. «Ці гроші були витрачені на оренду залу в палаці «Україна», нагороди міліціонерам та їхнім удовам, квіти і святковий стіл, — пояснив він і додав: — Екс-міністр начебто порушив постанову Кабміну від 2008 року про обмеження витрат у держструктурах у зв’язку з кризою».
Дружина екс-міністра Ірина впевнена, що чоловік «не міг допустити порушень в організації свята, оскільки гроші на нього передбачені в бюджеті МВС ще з початку року. По-друге, на святі були присутні перші особи країни, зокрема тодішній Президент Віктор Ющенко, й очевидно, що заходи такого рівня не проводять із порушеннями». (У 2009-му В.Ющенко не прийшов на торжества, оскільки незадовго до цього розкритикував роботу Ю.Луценка й останній демонстративно покинув засідання РНБО.)
Водночас хтось в МВС висловив іншу думку: «У 2008—2009 роках багато пенсіонерів, котрі пропрацювали в міліції, навіть за¬прошень до «України» не отримали! Наше професійне свято відзначали по¬літики. Причому так шикарно, як ніколи. Столи від чорної ікри ломилися!» Крім того, за його словами, Ю.Луценко нагороджував бойовою зброєю (один пістолет — від 5000 грн.), а це не передбачено в бю¬джеті. Проте, за словами адвоката, в матеріалах справи мова про зброю не йде.
Нагадаємо: крім обвинувачень у незаконному оформленні на роботу в МВС, порушеннях при ви¬діленні квартири й нарахуванні пенсії водієві, Ю.Луценку інкримінують безпідставне продовження термінів стеження за одним з підозрюваних в отруєнні В.Ющенка.
У слідства виникли претензії і до старшого сина екс-міністра Олександра. Слідчий Сергій Войченко (справа перебуває в провадженні) поскаржився, що О.Луценко погрожував йому розправою після за¬сідання Апеляційного суду м.Києва 6 січня, коли екс-міністра не відпустили під підписку про невиїзд.