Закон і Бізнес


Місія очищення


№49 (1503) 05.12—11.12.2020
2527

Реалії українських полігонів ТПВ давно пора звести в ранг екологічної катастрофи. Поки у нас десятиліттями укладають сміття шарами, десь до «екоциду» відносять навіть несправні фільтри.


Уряд Франції запропонував посилити покарання для компаній за забруднення навколишнього середовища, звівши це порушення в категорію кримінальних злочинів. Відповідальні за недотримання еконорм співробітники компаній-порушників ризикують потрапити до в’язниці на термін до 10 років.

Досі у Франції, як і в більшості європейських країн, забруднення навколишнього середовища вважалося адміністративним порушенням.

Також пропонується в кілька разів збільшити штрафи для юридичних осіб за незаконне скидання відходів, які забруднюють природу. Планується, що штраф буде в 10 разів перевищувати ту вигоду, яку компанія могла б отримати, проігнорувавши екологічні вимоги. Посилити покарання хочуть не тільки для компаній, а й для людей.

Ці зміни — частина так званого пакета законів про «екоцид». До його розробки влада залучила екологів, кліматологів і активістів, які висунули майже 150 пропозицій.