Закон і Бізнес


Муки пернатих


№49 (1503) 05.12—11.12.2020
2994

До руху гуманного поводження з домашньою птицею долучаються нові країни. Спосіб утримання, де на одну особину припадає простір завбільшки з аркуш А4, оголошують поза законом.


Так, законодавчі зміни Чехії торкнуться категорії найбільш беззахисних птахів. Там прийняли закон, що забороняє тримати курей у клітках. Заборона набуде чинності в 2027 році. До цього часу у селян і промислових птахофабрик буде час пристосуватися до нових умов.

Зараз у Чехії вирощують у клітках близько 4,5 млн курей. Часом вони перебувають так близько одна до одної, що курка не може розправити крила. Це дуже негативно позначається на їхньому ментальному здоров᾽ї.

Останніми роками все більше чехів віддають перевагу яйцям курей, вирощених у більш природних умовах — на фермах, де вони можуть вільно рухатися, в тому числі на свіжому повітрі.

Чехія не перша в Євросоюзі заборонила клітки для курей. Такий закон вже діє в Люксембурзі та Австрії, в Німеччині він вступить у силу з 2025 року, а в Словаччині — з 2030. Всього в Євросоюзі зараз вирощується понад 180 мільйонів курей, з них половина постійно перебуває в тісних клітках.