Закон і Бізнес


Півроку без податку


№49 (1503) 05.12—11.12.2020
3408

Платникам податків, котрі мають борг перед державою, його пробачать або відстрочать погашення. А фізичним особам — підприємцям І групи взагалі дозволять півроку не сплачувати податків і зборів.


Такі попуски передбачені в президентському проекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків» (№4430).

Утім, документ обмежує максимальну суму податкового боргу (сукупно), яку можуть пробачити, — 3060 грн. Причому списання відбуватиметься без участі платника. Але, якщо він до ухвалення відповідного рішення податковою все ж перерахує заборгованість, 

йому нічого не повернуть.

Для фізичних осіб, із самозайнятими включно, буде можливість відстрочити сплату заборгованості (з урахуванням штрафів і пені), що виникла станом на 1.12.2020, до кінця наступного року. Причому, якщо людина за цей час сплатить суму основного боргу, то штрафи та пеню анулюють.

Нарешті, ФОПам І групи дозволять не сплачувати ні податку, ні єдиного внеску за грудень 2020 — травень 2021 р. А це разом майже 9000 грн. Правда, за умов, що не відбудеться виходу за межу максимального доходу.

Додамо, що 1 грудня депутати проголосували за скорочення строків подачі альтернативних законопроектів, очевидно, для пришвидшення розгляду президентсього проекту.