Закон і Бізнес


Власникам землі варто належно її оформити — Мінюст


02.12.2020 16:53
2758

Власникам землі варто потурбуватися про належне оформлення документів, щоб захиститися від «реєстраційного» рейдерства.


Про це зазначила заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук в інтерв’ю для «Укрінформу», передає «Закон і Бізнес».

Щодо питання скасування в Україні з 1 липня 2021 року заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності, заступниця Міністра юстиції порадила дотримуватись «базових правил майнової гігієни», аби захистити свою землю від нечесних «ділків»:  потурбуватися про належне оформлення документів, що посвідчують право власності, присвоєння кадастрового номеру ділянці і внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП).

Якщо речове право зафіксовано лише на паперових носіях, наприклад, на руках є державний акт на землю старого зразка і коректні відомості про земельні володіння досі не відображені у Державному земельному кадастрі, варто спершу подбати про присвоєння ділянці кадастрового номеру, а потім — про офіціалізацію статусу власника землі у ДРП.  

Чиновниця зазначила, що так звані державні акти на землю старого зразка є дійсними, тобто держава їх визнає. Проте наглосила, що сьогодні головною умовою для проведення будь-яких юридичних операцій із землею є присвоєння їй кадастрового номеру, а запорукою захисту майна від шахрайських оборудок — оцифрування відповідних відомостей: внесення їх до ДРП.  

Закон і Бізнес