Закон і Бізнес


ВАКС звинувачує члена ВРП у втручанні в діяльність


30.11.2020 16:04
1818

Судді Вищого Вищого антикорупційного суду вважають, що дії члена Вищої ради правосуддя суперечать принципу незалежності суддів та є проявом втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.


Про це йдеться у зверненні Колегії суддів Вищого антикорупційного суду від 27.11.2020 «Про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя», повідомляє «ЗіБ» з посиланням на інформацію ВАКС.  

Повідомлення адресоване Вищій раді правосуддя та Генеральному прокурору України. 

Зазначається, що одним з членів ВРП витребувано копії матеріалів судової справи, розгляд якої не закінчено, з метою оцінки вчинених суддею процесуальних дій та ухвалених рішень. Поряд із цим, витребування матеріалів супроводжувалося попередженням про притягнення судді до відповідальності, у випадку невиконання такої вимоги.

«Такі дії члена ВРП мають ознаки конфлікту інтересів, оскільки він здійснює розгляд скарги НААУ, членом якої є вказаний член ВРП», - йдеться в повідомленні.

Таким чином, ураховуючи положення частини третьої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», за якими суддя не зобов'язаний надавати пояснення щодо суті справ, які перебувають у його провадженні, колегія судів ВАКС вважає вимогу члена ВРП надати копії матеріалів справи, розгляд якої не закінчений, такою, що суперечить принципу незалежності суддів та є проявом втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Зазначається, що втручання у здійснення правосуддя суперечить ч.ч. 1, 2 ст. 126, ч. 1 ст. 129 Конституції України.

Також, колегія суддів ВАКС заявила про відвід зазначеному члену ВРП, оскільки «його дії викликають сумнів у його неупередженості».

Закон і Бізнес