Закон і Бізнес


Чи законно вимагати в працівника ПЛР-тест — роз’яснили правники


30.11.2020 11:55
3845

Деякі роботодавці вимагають від працівників, які повертаються з відпустки чи виходять з «лікарняного», довідку про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 під загрозою недопуску на роботу та подальшого звільнення.


Про такі випадки йдеться в повідомленні Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, передає «Закон і Бізнес».

В Центрі роз’яснили, що відповідно до ст. 2 Кодексу законів про працю України працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

А отже, якщо при влаштуванні на роботу ви підписували трудовий договір чи колективний договір, де зазначені вимоги щодо обов’язкового проходження ПЛР-тестуванні після відпустки, «лікарняного» або за іншою вимогою роботодавця, в такому разі невиконання цієї вимоги буде трактуватися як порушення умов трудового чи колективного договору. Якщо ці вимоги не передбачені   договором, а вас відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту − це порушення законодавства.

Для уникнення непорозумінь з власником або уповноваженим ним органам фахівці  порадили надати довідку від сімейного лікаря   щодо відсутності у вас захворювання. Якщо роботодавець не зважає на вашу довідку та наполягає зробити ПЛР-тест, в свою чергу можна подати письмове звернення до роботодавця з вимогою надання вам письмове повідомлення щодо вашого обов’язку надання роботодавцю довідки про негативний результат ПЛР-тесту після повернення з відпустки, лікарняного тощо, на робоче місця. Це письмове повідомлення може стати підставою для звернення до суду  та доказом порушення ваших трудових та громадянських прав.

 За чий рахунок проводиться ПЛР-тестування в разі наполегливості роботодавця?

Як йдеться в роз’ясненні, відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю України, ст. 17 Закону України «Про охорону праці», п. 2 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року № 559 проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, здійснюється за рахунок роботодавця.

Таким чином, у разі необхідності та наполегливості роботодавця слід звернути увагу, що проходження ПЛР-тесту повинне відбувається за його рахунок, говориться в повідомленні.

Закон і Бізнес