Закон і Бізнес


Володар арештованих активів

Повноваження АРМА обмежать, а майно не продаватимуть до вироку


№48 (1502) 28.11—04.12.2020
Аліна ПРИШЛЮК
4585

Законодавці обіцяють захистити доброчесних власників та обмежити повноваження агентства з розшуку та управління активами. Втім, у самому агентстві не в захваті від таких перспектив і чинитимуть спротив звуженню своїх можливостей.


Збільшення повноважень

Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (№3335-1) внесли 8 нардепів на чолі із заступником голови антикорупційного комітету Галиною Янченко. Експерти ВР до документа поставилися досить лояльно, як і сам комітет.

Певною мірою проект розширює повноваження агентства. Зокрема, зобов’язує суд повідомляти очільника АРМА про всі справи, які стосуються передання майна агентству. Уповноважена особа органу отримає право брати участь у кримінальному провадженні, при вирішенні питань слідчим суддею, судом щодо передання активів в управління, скасування арешту майна. Також ця особа зможе знайомитись із матеріалами досудового розслідування, отримувати інформацію про процесуальні рішення.

Водночас проект зобов’язує вносити до відповідних реєстрів інформацію про активи, які перейшли в управління АРМА на наступний день після надходження. Своєю чергою власник активів, що були передані агентству, зобов’язаний повідомити про це третіх осіб, які мають цивільні права та обов’язки щодо зазначеного активу.

До агентства активи потраплятимуть тільки після ухвали слідчого судді та отримання відповідного погодження прокурора, до якого має бути додана копія згоди власника на передання активів АРМА. Відколи агентство отримало майно під своє крило, діє мораторій на задоволення вимог третіх осіб щодо таких активів.

При цьому, за проектом, агентство звільняється від сплати будь-яких обов’язкових платежів, пов’язаних з отриманням активів в управління, а також їхнім наступним переданням управителю, плати за внесення нових даних і змін до державних реєстрів і банків даних.

Зрештою, нардепи вирішили змінити й систему реалізації активів, які передані на зберігання. Раніше у разі прийняття рішення про реалізацію активи передавались агентством визначеній на конкурсних засадах юридичній особі для реалізації. Проект же передбачає, що продаватиме майно саме агентство.

Без права голосу

Втім, така законодавча ініціатива, схоже, не до вподоби агентству. Представник АРМА нагадав, що їхнє агентство — це центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт. Але ж як їм формувати цю політику, якщо агентство навіть не залучили до обговорення проекту?! Також він дорікнув, що нардепи не провели консультації ні з ними, ні з донорами, які створювали цей орган, ні з Офісом Президента. Представник агентства вважає: якщо проект приймуть, то АРМА взагалі треба розпускати.

Втім, натяк на донорів не схвилював членів комітету. Можливо, вони не зрозуміли, що в діяльність агентства вкладено іноземні кошти, які слід відробляти. Проте контраргументом проти невдоволень представника агентства стало те, що проект зобов’язує прокурора залучати АРМА до процесу.

Г.Янченко зауважила, що в агентства забрали лише можливість блокувати майно на вимогу багатьох депутатів. Адже це надавало АРМА забагато повноважень, яких не мали навіть правоохоронні органи. Проте агентство не є правоохоронним органом і такий стан речей створював дисбаланс.

«Ми повинні наповнювати бюджет. Але не коштом добросовісних власників. Коли ми і так ображаємо інвесторів та власників, накладаємо арешти на їхні активи і вони втрачають міжнародні замовлення, як це сталось із суднобудівним заводом «Океан». Потім ми їх довго маринуємо під час слідчих дій, тоді суд каже, що органи слідства помилились, власник активу невинуватий… А ви хочете на цьому власникові активів заробити?! Це просто нелогічно, не має жодних пояснень і виправдань», — палко заявила захисниця проекту.

«Буде більш прозорий аукціон майна», — пообіцяла Г.Янченко, принагідно розкритикувавши торги, що проводяться на «СЕТАМ». На її думку, найкращі аукціони — на майданчику «Прозоро» і треба продавати саме там.

«Крім того, реалізовувати майно будемо тільки після вироку суду. Це захистить добросовісних власників. Але ми прописали три винятки: це продукти, які швидко псуються, активи, на які падає ціна, наприклад техніка. Щоб не вийшло так, що, поки власник 5 років судився, його активи вже нічого не коштують. Третій виняток — якщо власник активу сам хоче продати майно, покласти гроші на рахунок, і, поки він судиться, на ті кошти набігатимуть відсотки», — розповіла Г.Янченко.

І це переконало комітет проголосувати за те, аби взяти її проект за основу та внести до нього зміни, які пропонує АРМА. Звісно, якщо вони виявляться конструктивними.