Закон і Бізнес


Компенсація за життя

Матері відшкодують витрати на утримання дитини, яка народилася помилково


№48 (1502) 28.11—04.12.2020
3074

Біженка із Сальвадору подала позов до уряду США, зажадавши компенсації за свою вагітність. І суд Сіетла визнав її претензії обґрунтованими.


9 років тому жінка звернулася в клініку, яка обслуговує малозабезпечених і незастрахованих пацієнтів, за черговою ін’єкцією гормону, який використовується для контролю народжуваності. Медсестра, яка протягом всього дня робила щеплення від грипу, очевидно, не перевірила її карти призначень і замість контрацептиву ввела вакцину від грипу.

В результаті біженка завагітніла і народила дівчинку з низкою патологій. Згідно із судовими документами вона має вроджений дефект, який призвів до затримки когнітивних функцій, уповільнення мови і мовних навичок, епілепсії, проблем із зором і інших ускладнень.

Адвокати сім’ї описали цю ситуацію як справа «неправомірної вагітності» і «неправомірного життя». І хоча уряд відмовлявся виплачувати компенсацію, врешті-решт юристи добилися вердикту на користь жінки.

Як повідомляв The Seattle Times, окружний суддя США Роберт Ласнік присудив дитині $7,5 млн на медичні, освітні та інші витрати. Зокрема, адвокати обґрунтували такі виплати тим, що зараз IQ дівчинки становить 70 балів. Але вона зможе жити нормальним життям, якщо їй забезпечити певний рівень догляду та допомоги протягом усього її життя.

Крім того, ще $2,5 млн уряд зобов’язаний виплатити біженці за шкоду, заподіяну небажаною вагітністю.

Справа в тому, що клініка для малозабезпечених фінансується з федерального бюджету, і тому саме федеральний уряд несе відповідальність за шкоду, заподіяну медперсоналом.