Закон і Бізнес


Депутатские советы


№48 (1502) 28.11—04.12.2020
4840

Народні обранці знають краще, як слід чинити правосуддя. Вони можуть розповісти, що й коли треба робити при розгляді справи. Такими чудовими знаннями гріх не поділитися, тож вони вирішили навчити своєї мудрості служителя Феміди.


Олександр Коморний з Львівського окружного адміністративного суду розглядав позов особи проти екологічної інспекції про скасування припису. Законник відкрив спрощене провадження без повідомлення сторін за наявними матеріалами. Однак володар мантії ще не встиг розібратися зі справою, як йому вирішила допомогти порадою представниця Верховної Ради.

Жінка написала депутатське звернення, в якому по пунктах розписала дії судді. У першому пункті йшлося про те, що суддя має дослідити всі матеріали справи, з’ясувати всі обставини й дотриматись усіх прав людини. У другому пункті народна обраниця забажала, щоб суддя розглянув можливість перевести розгляд справи в загальне позовне провадження.

Мабуть, жінка мала добрі наміри — поділитися знаннями процесуального права. Проте такі підказки від представниці законодавчої влади О.Коморний розцінив як посягання на його незалежність.

Того ж дня законник отримав ще одне депутатське звернення від члена місцевої ради. Чоловік також по пунктах прописав, якими мають бути дії судді. Один з тих пунктів теж передбачав розгляд справи у формі загального провадження. В іншому пункті було побажання, щоб О.Коморний переніс слухання. А ще в одному — порада залучити до розгляду особу як третю сторону.

Законника роздратувало, що депутати його вчать, як виконувати роботу. Він вирішив поскаржитися голові Вищої ради правосуддя Андрієві Овсієнку (№5312/0/6-20). Органи державної влади та місцевого самоврядування не мають права посягати на незалежність суддів, даючи поради, переконаний законник.

 

Закон і Бізнес