Закон і Бізнес


Криза жанру


№48 (1502) 28.11—04.12.2020
1703

Глава держави вирішив заручитися юридичною підтримкою Венеціанської комісії для подальших кроків щодо виконання або не виконання рішення Конституційного Суду №13-р/2020.


Як повідомляється на сайті Президента, Володимир Зеленський направив до ВК прохання «здійснити оцінку конституційної ситуації, викликаної рішенням КС від 27.10.2020 та надати висновок щодо стану антикорупційного законодавства після його ухвалення». 

Зокрема, він очікує, що експерти ВК нададуть висновок щодо ухвалення рішення суддями КС за наявності можливого конфлікту інтересів, щодо додержання КС процедури розгляду справи та ухвалення рішення, зокрема стосовно його обґрунтованості та дотримання меж конституційного подання.

Втім, як відзначають експерти, у ВК немає повноважень давати оцінку рішенням конституційних судів чи наявності конфлікту інтересів у їх діяльності. До того ж в ОП не уточнюють, що саме мають оцінити експерти ВК: відповідність рішення КС національному законодавству, Конституції чи зобов’язанням влади перед іноземними партнерами.