Закон і Бізнес


Регламент ВРУ має містити чіткий порядок розгляду висновків ВРП


25.11.2020 18:02
2144

Регламент Верховної Ради України та Закон України «Про комітети Верховної Ради України» має містити чіткий порядок розгляду та врахування консультативних висновків Вищої ради правосуддя.


Про це йдеться у консультативному висновку Вищої ради правосуддя  щодо законопроекту від  03.06.2020 № 3588 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організаційно-правового регулювання взаємодії окремих органів державної влади», повідомляє «Закон і Бізнес».

ВРП підтримує ідею нормативного закріплення у Законі України «Про Регламент Верховної Ради України» порядку опрацювання законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів та обов’язкового врахування консультативних висновків.

Водночас ВРП вважає неприйнятною норму про створення спеціального органу для підготовки висновків – Комісії по взаємодії ВРП з органами державної влади із питань утворення, реорганізації, ліквідації та функціонування судів, судоустрою і статусу суддів.

У статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» закріплений обов’язок ВРП надавати обов’язкові до розгляду консультативні висновки щодо законопроєктів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів. У структурі секретаріату Вищої ради правосуддя функціонує правове управління, одним із підрозділів якого є відділ нормативно-правової роботи та підготовки проектів консультативних висновків, який розробляє та здійснює експертизу проєктів нормативно-правових актів, підготовку проєктів консультативних висновків. Підготовлені правовим управлінням проєкти консультативних висновків передаються на розгляд членам Ради, і вони ухвалюють відповідне рішення – затверджують консультативний висновок ВРП.

Водночас Рада наголошує: Регламент Верховної Ради України та Закон України «Про комітети Верховної Ради України» має містити чіткий порядок розгляду та врахування консультативних висновків Ради.

Як зазначили у ВРП, вони неодноразово звертались до комітетів ВР та наголошували на потребі посилення взаємодії між ВРП та ВРУ в частині забезпечення обов’язковості врахування висновків Ради під час розгляду тематичних законопроєктів. ВРП також надавала власні пропозиції щодо внесення змін до Регламенту ВРУ та Закону України «Про комітети Верховної Ради України», якими передбачається порядок надсилання до ВРП профільним парламентським комітетом проєктів законів, що регулюють питання судоустрою і статусу суддів.

ВРП підтримує законопроєкт № 3588 за умови його доопрацювання та врахування зауважень і пропозицій.

Закон і Бізнес