Закон і Бізнес


Дисциплінарне справ проти судді: ЄСПЛ нагадав про справедливий розгляд


25.11.2020 15:43
2507

Дисциплінарна справа, хоча й розглядається квазісудовим органом, тим не менш, має відповідати усім критеріям справедливого судового рішення, право на яке гарантоване Конвенцією.


Такий висновок зробив Європейський суд з прав людини у справі «Камелія Богдан проти Румунії» (№ 36889/18), повідомляє «ЗіБ» за посиланням на інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Проти судді К.Богдан за поданням керівника судової інспекції у Вищій судовій раді було відкрите дисциплінарне провадження. Їй закидали діяльність, несумісну із посадою судді. Вона слухала справу, у якій однією із сторін було Міністерство сільського господарства попри те, що суддя навчала декількох службовців цього міністерства.

Вища судова рада встановила склад дисциплінарного проступку та ухвалила рішення про усунення судді з посади. Її тимчасово відсторонили від виконання обов’язків і припинили виплату суддівської винагороди.

К.Богдан подала апеляцію до Вищого касаційного суду стверджуючи, серед іншого, що для дисциплінарних порушень не існувало строків давності, відтак покарання було було несумісним з принципом правової визначеності.

Вищий суд підтримав висновки Вищої судової ради в частині протиправності дій судді, але змінив дисциплінарне покарання на більш м’яке – переведення К.Богдан до іншого суду на шість місяців. Суддівську винагороду, яку недоотримала жінка, було повернуто.

Також прес-служба суду, де працювала Богдан, отримувала запити щодо судді. І на основі цієї інформації в пресі з’явився ряд статей, які суддя оцінила як неточні та такі, що розголошували конфіденційну інформацію про неї. Вона подала скаргу до судової інспекції та домагалася захисту своєї репутації. Але цей запит був відхилений.

К.Богдан звернулася до ЄСПЛ. Посилаючись, зокрема, на ст. 6§1 (право на справедливий судовий розгляд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, вона стверджувала, що провадження проти неї було несумісним з принципом правової визначеності, оскільки законодавство Румунії не передбачало жодного строку давності для дисциплінарної відповідальності суддів. Також суддя стверджувала, що їй було відмовлено в слуханні справи незалежним та неупередженим судовим органом, а також те, що рішення про відсторонення її від виконання обов’язків не підлягало оскарженню в національних судах.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив компенсацію у розмірі 6 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

Закон і Бізнес