Закон і Бізнес


Торговець впливом


№48 (1502) 28.11—04.12.2020
2442

Суд Парижа почав розгляд кримінальної справи стосовно колишнього президента країни Ніколя Саркозі. Його обвинувачують у корупції та торгівлі впливом.


Слухання, як передбачається, триватимуть до 10 грудня. Фігурантами справи також є адвокат Н.Саркозі Тьєррі Ерзог і колишній високопоставлений працівник Касаційного суду Жильбер Азібер.

За версією слідства, колишній французький лідер через свого адвоката міг обіцяти Ж.Азіберу сприяння в отриманні посади в Монако в обмін на конфіденційну інформацію про інше розслідування. Ідеться про можливе незаконне фінансування президентської кампанії Н.Саркозі 2007 року.

Як зазначають французькі ЗМІ, у рамках першого розслідування почали «прослушку» телефонних розмов Н.Саркозі. Виявилося, що політик спілкувався зі своїм адвокатом по мобільних телефонах, зареєстрованих під вигаданими іменами.

Н.Саркозі заперечує висунуті проти нього обвинувачення. В ефірі телеканалу BFMTV колишній глава держави вказав, зокрема, на те, що Ж.Азібер не отримував ніякої посади в Монако.

Фігурантам справи може загрожувати до 10 років тюрми та штраф до 1 млн.

Ще один судовий процес проти Н.Саркозі — про фінансування президентської кампанії 2012 року — повинен стартувати навесні 2021-го.