Закон і Бізнес


Нерухоміть отримає ідентифікатор для нової системи реєстрів


25.11.2020 12:47
2705

Кожна земельна ділянка, споруда, квартира та право власності матиме унікальний ідентифікатор, що буде незмінним і виступатиме в якості ключа для обміну даними.


Про це стало відомо під час урядової наради з питань системи реєстрів і кадастрів нерухомості, адресного реєстру та реєстру споруд, що пройшла напередодні, повідомляє «Закон і Бізнес» з посиланням на Міністерство розвитку громад та територій України.

Також було оголошено про початок роботи над Національною системою реєстрів та кадастрів нерухомості. До неї планують включити п’ять реєстрів:

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно;

Державний земельний кадастр;

Реєстр будівель та споруд, що буде створено в складі; ;

Єдиний адресний реєстр, що має бути створений;

Оновлений Реєстр адміністративно-територіального устрою.

Планується, що між кожним з реєстрів буде організовано обмін інформацією та пришвидшено їх наповнення, а комплексні послуги будуть надаватися громадянам через «єдине вікно».

«При оформленні права власності більше не доведеться отримувати жодних витягів чи довідок, а отримати комплексну послугу стане можливим за одним зверненням. Уся інформація з реєстрів відображатиметься автоматично», — говориться в повідомленні відомства.

При цьому система також буде взаємодіяти з іншими державними реєстрами, зокрема з Єдиним державним демографічним реєстром та Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Також під час наради обговорювалися механізми наповнення і верифікації даних по реєстру споруд та адресному реєстру, у тому числі тих, що зараз існують виключно у вигляді паперової картотеки. Верифікацію та наповнення цих реєстрів здійснюватиметься органами місцевого самоврядування. Після збору даних із вже існуючих реєстрів та їх співставлення, вони також вноситимуть юридично значимі документи. Наприклад, що підтверджують перейменування вулиці чи населеного пункту.

Закон і Бізнес