Закон і Бізнес


Доки пандемія не вщухне…

Чому раптом виникала необхідність відкласти проведення з’їзду, і чим це загрожує суддям


№48 (1502) 28.11—04.12.2020
АЛЬОНА КАУФМАН
3496

XVIII з’їзд суддів, який має обрати 4 членів Вищої ради правосуддя та суддю Конституційного Суду, хотіли знову перенести. Утім члени Ради суддів відмовилися від такої ідеї. Адже це може призвести до негативних наслідків.


Ідея повторного перенесення з’їзду, як кажуть, витала в повітрі. Адже спочатку представники так званого грантового сектору висловили стурбованість, що делегати, обравши свого представника, можуть розблокувати роботу Конституційного Суду. Потім відбулася чергова розмова Президента Володимира Зеленського з послами «великої сімки», де знову порушувалося питання щодо виконання антикорупційних зобов’язань та повного «перезавантаження» КС. І вже надвечір 19 листопада раптом з’явилося повідомлення про позапланове засідання органу суддівського самоврядування.

Як повідомив голова РСУ Богдан Моніч, 10 членів ради направили запит із проханням обговорити ситуацію та перенести з’їзд ще раз. Тому майже в екстреному порядку РСУ зібралася на засідання. Фактично ж на нього прийшла лише секретар цього органу Олена Журавська та кілька представників ЗМІ.

У порядку денного було тільки одне питання: чи варто переносити з’їзд суддів знову? Прихильники ідеї перенесення висловили сумнів у доцільності проведення заходу за нинішніх умов. Одним із прибічників такої ідеї виявився заступник голови РСУ Вадим Бутенко. На його думку, рішення про перенесення повністю збігається з політикою Президента. «На моє внутрішнє переконання, це моя суб’єктивна думка, з’їзд не відбудеться», — сказав він. Чи то це була суто інтуїтивна здогадка, чи то він намагався передати певний меседж — невідомо.

Після того висловився Віктор Остапчук із Верховного Суду. Він зазначив, що наслідки непроведення з’їзду можуть стати непередбачуваними. «Відклавши проведення з’їзду суддів, ми практично заблокуємо роботу ВРП, а вже далі — і призначення суддів на посади. Про кадровий голод у місцевих загальних судах я нагадувати не буду. Тому нам потрібно дуже зважено підходити до цього питання й чітко висловити свою позицію», — закликав В.Остапук.

Заспокоювати колег взявся голова Б.Моніч. Він зазначив, що, попри відмову від ідеї зобов’язати учасників здати тести на COVID-19 перед з’їздом, організатори все ж таки спроможні подбати про гарантії безпеки делегатів. Ідеться про маски, антисептики, температурний скринінг, мінімізацію кількості запрошених.

«Єдине, що ми не зможемо забезпечити, — це дистанцію при проведенні самого з’їзду, але цього забезпечити насправді не може ніхто, тому що люди будуть спілкуватися на вулиці, під час голосування, при отриманні бюлетенів. Що ми зможемо забезпечити, так це мінімальну кількість запрошених, тобто щоби, крім делегатів, була мінімальна кількість людей, наскільки це можливо», — запевнив голова РСУ.

Б.Моніч зазначив, що йдеться не про намагання провести з’їзд за будь-яку ціну, а про усвідомлення ризику зупинення діяльності ВРП. Тож більшістю голосів вирішили провести з’їзд у визначені строки — з 8 грудня. Серед тих, хто підтримував ідею перенесення чи відкладення форуму, поки пандемія не ущухне, було лише 7 суддів.

Коментар голови РСУ з приводу ситуації з проведенням з’їзду читайте у свіжому числі газети «Закон і Бізнес».