Закон і Бізнес


Мовознавці взялися за оновлення юридичної термінології (відео)


24.11.2020 11:29
2613

Українська юридична термінологія потребує мовної й поняттєвої стандартизації в умовах відходу від російського впливу й потрапляння під європейський вплив.


На цьому наголосили науковці на круглому столі в Укрінформі на тему: «Юридична термінологія: проблеми стандартизації», організованого Національною комісією зі стандартів державної мови, повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначили мовознавці, зараз відбувається зміна «семантичного коду української мови – тобто, зміна змісту багатьох понять».

«Відбувається прощання в дуже ускладненій формі з російським мовно-культурним кодом, і це пов’язано так само з термінологією.  У правничій термінології це особливо актуально, оскільки відбувається переформатування правового юридичного поля»,  наголосив доктор філологічних наук, директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко.

Водночас, за його словами, спостерігається переорієнтація на європейське й світове мовне середовище, що ускладнює оформлення думки й змісту тих понять, які є в обігу в юридичних текстах.

Фахівці підкреслили, що особливого значення набуває створення юридичних словників, довідників, енциклопедій з оновленою термінологією.  Це має відбуватися на засадах євровекторності та термінологічної дисципліни, вважає доктор філологічних наук, директор Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України Богдан Ажнюк. На його думку вплив англійської мови є природним за умов збереження української ідентичності.

«Намагаючись уникнути російського впливу, потрапляємо під англійський вплив. Зрештою це природна річ, тому що мовна практика постколоніальної держави перебуває в магнетичних полях кількох потужних мов, які справляють різний вплив. Україна довгий час була між цими умовними полюсами. Тепер з’явився ще один потужний полюс, і ми маємо до цього підходити свідомо, зважено, зі стратегічним прицілом, не відкидаючи все, що не схоже на українське, але маючи стратегічну, виважену лінію й концепцію»,   наголосив Б.Ажнюк.

Закон і Бізнес