Закон і Бізнес


За чистий подих


№47 (1501) 21.11—27.11.2020
2614

Київ входить до трійки найбільш забруднених міст світу. Одне з джерел забруднення повітря — надлишковий і старий автопарк. Цікавий спосіб боротьби за здорові легені запропонували румуни.


У румунському місті Сфінту-Георге стартувала програма, мета якої — відновити і скоротити парк особистого транспорту городян. Влада пропонує виплачувати по €616 всім, хто готовий розпрощатися з машиною, зареєстрованою не менш як 10 років тому. Зібрані авто будуть відправляти на переробку.

Учасників програми зобов’язують мінімум три роки не купувати нову машину. Якщо після закінчення цього часу вони все ж вирішать придбати особистий транспорт, його вік не повинен перевищувати 5 років. У програмі також можуть брати участь авто, які вже не на ходу: це дозволить очистити двори і газони.

Зараз транспорт Сфінту-Георге — головний фактор забруднення повітря в місті, адже автомобілі мешканців не відповідають сучасним стандартам. Пілотна версія програми триватиме рік. Після цього влада оцінить її популярність, а також вплив на якість повітря.