Закон і Бізнес


Чорний сором


№47 (1501) 21.11—27.11.2020
2445

Зі світової культурної карти поступово стирають пам’ятки архітектури, живопису, літератури. Цього разу гнів борців з расизмом торкнувся одного із символів Дня святого Миколая.


Нідерландські бібліотеки позбавляються від дитячих книжок із зображеннями персонажа на ім’я Чорний Піт — помічника Сінтерклааса, який є бельгійським і нідерландським аналогом Санти.

Легенди Нідерландів та Фландрії свідчать, що саме Чорний Піт, кумедний і веселий помічник Сінтерклааса, в День святого Миколая доправляє чемним дітям подарунки через трубу димоходу. Також він носить із собою книжку, в якій записані всі вчинки дітей, хороші і погані.

Спочатку Чорний Піт вважався чи то сажотрусом із забрудненим сажею обличчям, чи то звільненим Миколою рабом, який із вдячності вирішив супроводжувати святого в його мандрах.

На думку правозахисників і мігрантів у Нідерландах, персонаж походить з колоніальної культури, а таке його зображення є відверто расистським. До дискусії долучився і експерт комісії ООН В.Шефард, який сказав, що «це святкування відкидає до часів рабства».